img_4976_resize.JPG

Tegnap a gyümölcsfáink felé haladva ezt a kis szőrgombócot pillantottuk meg a fűben. Egy vakond!

img_4978_resize.JPGKözönséges vakond

Maga az állat láthatóan pihepuha, tömör fekete bundát visel, és az elképzeléssel szemben csöppet sem visszataszító, inkább plüssállatkára emlékeztető kis vakarcs.

img_4980_resize.JPG

A jelenség szépséghibája, hogy ez a vakond már nem élt, szegényke valahogy a felszínre keveredhetett a déli órákban. Így viszont óvatosan szemügyre vehettük a gyerekekkel.

A vakond egyébként védett(!) faj (természetvédelmi értéke egyedenként 25.000 Ft), ezért irtása tilos, kizárólag riasztása megengedett!

img_4982_resize.JPG

Persze köztudottan sok bosszúságot tud okozni a kerttulajdonosoknak, de ne feledkezzünk meg hasznosságáról sem: rengeteg kártevőt (cserebogár, lótetű, csigák...) is elfogyaszt!!

Egyszer sikerült lencsevégre kapnunk, ahogy kifelé túrja a földkupacot:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.17. 08:28 komment

Címkék: fotó hasznos állat védett vakond Közönséges vakond

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5914957808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jagdpanther 2019.07.19. 12:15:24

Ezek a dögök rengeteg kárt okoztak a gyümölcsfáink alatt...
Sajò mellett laktam, kiáradt.. ezek kedves jòszágok rommá tùrták a kertet, meg megrágták a gyökereket is..
Nem beszélve a zöldségesrôl hogy ott mit mûveltek.
Volt egy kandùr macskánk, az kirakott egyik reggel 2 szûlôt meg 3-4 kicsit egymàs mellé nekünk hogy büszkén bemutassa hogy kell vadászni
süti beállítások módosítása