img_5666_resize.JPG

A sárgabarackokat annak rendje és módja szerint az őszibarack érése váltja kertünkben. Így a maratoni szüretelések és befőzések kicsit lazulnak - de ki mondta, hogy őszibarackból nem lehet lekvárt főzni?

Nem véletlenül kacsintgattam annyira a pektinnel történő lekvárfőzés felé, hiszen már akkor is tervezgettem, hogy az idén (ivólé és esetleges más hasznosítása mellett) őszibarackból lekvárt (is) szeretnék készíteni.

img_5572_resize.JPGŐszibarack fa

img_5573_resize.JPG

img_5575_resize.JPGBeérett őszibarackok

img_5577_resize.JPG

img_5578_resize.JPGŐszibarackok a fán

A helyzet már-már szokásosnak mondható: egy nagyobb szélvihar sok gyümölcsöt levert a földre. Az (érett) őszibarack igen érzékeny, így ezek szinte fél napon belül teljesen tönkrementek volna, ha nem gyűjtöm be őket. A részben hibás gyümölcsöket igyekeztünk frissen megenni, de a mennyiség miatt még így is maradt egy pár kiló barack, amiből lekvárt főzhettem.

img_5580_resize.JPGLepotyogott őszibarackok: begyűjtve

Őszibarack lekvár

Az őszibarack befőzés szempontjából egy kicsit macerásabb, mint a "hagyományos lekvár gyümölcsök" (mint pl. a kajszi vagy a szilva). Alapvetően lédús, alacsonyabb pektin tartalma miatt nem nagyon lehet(ne) belőle megfelelő sűrűségű lekvárt (vagy dzsemet) főzni, ezért ezt (a pektines sárgabarack lekvárhoz hasonlóan) pektin hozzáadásával fogjuk megoldani. Barack fajtájától, érettségétől függően, elképzelhető, hogy nem elegendően savas, ezért (a kellemes, üdítő sav-cukor egyensúly megteremtéséhez) egy pici citromsavval tudjuk ezt kiegyenlíteni. Továbbá hő hatására sajnos nagyon gyorsan lebomlanak az őszibarackra jellemző aromái, ezért lényeges, hogy nem főzhetjük sokáig (ebben megintcsak partnerünk lesz a pektin), így a megfelelő állag gyors eléréséhez (a szokásos szétfőzés helyett) turmixolni fogjuk. Illetve az ízek kiemelésében megintcsak jót fog neki tenni egy csipetnyi citromsav.

A begyűjtött őszibarackot megmossuk.

img_5608_resize.JPG

Héját és magját eltávolítjuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, esetleg daraboljuk.

img_5609_resize.JPG

Az őszibarack héjét könnyen lehúzhatjuk, ha egy pár másodpercre forró vízbe áztatjuk, majd hideg vízzel öblítjük. A héj egyben, a gyümölcshús sérülése nélkül, könnyen lehúzható róla.

img_5610_resize.JPGŐszibarack a héj lehúzása után

A tiszta, előkészített gyümölcshúst lemérjük. Kóstolni mindenképpen szükséges, mert a barack fajtájától, érettségétől függően változhat, hogy mennyire édes (és az egyéni ízlés is igen eltérő lehet), így én csak irányadónak írom az általunk kimért mennyiségeket. (A tiszta gyümölcshús+saját leve esetünkben közel 2 kg lett.)

- 20 % cukor (20 dkg cukor 1 kg gyümölcshúshoz);
- 15 g pektin/1 kg gyümölcshús (kb. 2x annyit igényel, mint a sárgabarack);
- 1 csapott mokkáskanál citromsav.

img_5612_resize.JPGKimért, tisztított gyümölcshús

A gyümölcsöt feltesszük főni, illetve rögtön mehet rá a csipetnyi (esetünkben cca fél mk.) citromsav.

img_5613_resize.JPG

Ahogy forrni kezd a gyümölcs, összeturmixoljuk, érdemes kóstolgatni, de már ilyenkor is lehet érezni, hogy melegítés hatására kezd tűnni az "őszibarack íz", ezért érdemes vele gyorsan dolgozni. (Ezért használunk botmixert a hagyományos szétfőzés helyett.) A kóstolás az édességéről is képet ad.

img_5616_resize.JPG

Az összeturmixolt barackpépbe tesszük a cukrot, illetve az abba belekevert pektint (a csomósodás elkerülése végett lényeges még szárazon összevegyíteni). A teljesen homogén, biztosan csomómentes állag miatt én mégegyet turmixoltam rajta botmixerrel. Itt is érdemes mégegyet kóstolni (szükség szerint további cukrot, esetlegesen citromsavat hozzáadni).

img_5617_resize.JPG

A gyümölcspépet visszaforraljuk, forráspont után még 5 percen keresztül - kevergetve - főzzük.

img_5619_resize.JPG

A kész lekvárt még forrón, tiszta (steril) üvegekbe merjük vagy töltjük.

5 percre fejre állítom az üvegeket, majd bedobom a sütőbe (nálam ez a szárazdunsztot váltja ki, a lekvár saját hője miatt nem szükséges pl. automatázni vagy forró vízben kidunsztolni).

img_5671_resize.JPG

Az így befőzött őszibarack lekvár világos színű (a gyümölcshús árnyalatától függően, én fehérhúsú őszibarackkal dolgoztam), kellemes, őszibarackos aromájú, ízében az őszi ivólére emlékeztető, állaga lágy, krémes, de megfelelően sűrű ahhoz, hogy (pl. kenyérre) lehessen kenni.

img_5662_resize.JPGBefőzött őszibarack és sárgabarack lekvárok

img_5663_resize.JPGŐszibarack - sárgabarack lekvárok

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.30. 14:14 komment

Címkék: fotó gasztro recept barack július befőzés őszibarack baracklekvár botmixer barackfa pektin

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7514987020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása