Mivel elegendő kovászos uborkát sikerült már készítenem, így arra gondoltam, a magában, illetve ételekhez történő fogyasztása mellett további hasznosítást is kipróbálok vele...
Így ez a hidegen készíthető és fogyasztható, meleg nyári napokon frissítő, üdítő hatású krémleves készült belőle.
Hiába csak két uborkatövünk maradt meg, azok bőségesen ontják magukból a termést annyira, hogy a család számára mindig legyen egy kis friss harapnivaló uborka, valamint sorra készüljenek a kovászosuborka adagok is. Ehhez a már jól bevált koviubi-receptemet használom (lásd itt) továbbra is.
Aktuális kovászosuborka-adag készülőben...
Leszűrt, hűtőbe készített uborkák
Kovászos uborka
Hideg kovászosuborka-krémleves
(A recept egyéni ízlés szerint tovább variálható, kiegészíthető, a mennyiségek korrigálhatók, én igyekeztem egy minél egyszerűbb, alapízekre koncentráló verziót megalkotni.)
Hozzávalók:
4 szem közepes méretű kovászos uborka - felkockázva
~2,5 dl kovászosuborka-lé
~1,5 dl hideg víz
1 kis gerezd fokhagyma - lereszelve vagy áttörve
~2,5 dl natúr joghurt
só (igény szerint)
(További opcionális hozzávalók lehetnek, én nem tettem bele: fehérbors, friss kapor, tálalásnál zöldfűszerek. Más receptúrával víz helyett lehűtött zöldségleves-alaplé is tehető bele.)
Tálaláshoz:
pirított szalonna
olívaolaj (meglocsolni)
kruton kocka (pirított zsemlekocka), esetleg fokhagymás pirítós
Az uborkákat felkockázzuk, keverőtálba tesszük, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Ha az uborka kellemesen vagy enyhén sós volt (esetleg sótlan), kis sóval kiegészítjük (inkább óvatosan, a só beállításához akár a végén is elegendő lesz kóstolni.)
Natúr joghurtot kimérjük, szintén hozzátesszük.
A kimért uborkalevet és hideg vizet szintén rátesszük.
Az összetevőket keverőtálban botmixerrel alaposan elturmixoljuk.
A kész levest kóstoljuk (szükség szerint sózzuk, vagy más hozzávalóval kiegészítjük). Lefedve több órára (akár egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, hogy teljesen lehűljön és az ízek is összeérjenek.
Tálaláskor pirított szalonnát teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. Igény szerint pirított zsemlekockával (fokhagymás pirítóssal) kínáljuk, de akár friss zöldfűszerekkel, jégkockával is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!