Már többször szó esett a veteményesünkről, csak eddig időm nem volt írni róla. Most van egy kis kényszerpihenőnk (esős hétvége), így egy gyors blogpost is belefér. :)

Az elmúlt heteink (hétvégéink) elsősorban az ültetéssel teltek. Valójában már egy ideje elkészültünk vele, így mostanában elsősorban "csak" gazolni és locsolgatni kell - már amikor épp nem esik az eső.
Ezen kívül csak kisebb ültetni valóink akadnak, na meg az első jelképes szüreten is túl vagyunk: a lényegében csak sorjelölőnek elszórt retkeket szedtük ki (répa, egyéb zöldségfélék közül). Igaz, ezek tényleg csak jelképesen kerültek oda, így többnyire félig kifejletten, apró termettel szedtük őket ki, mégis több nagy tálnyi falatozni valónk lett belőle. Uzsonnához, vagy csak úgy magában is isteni! :)

Paraméterek
Írtam már róla, illetve a korábbi bejegyzésekben néhány fotón (például itt) is fellelhető a megművelt terület. Fent (a hivatalos telekhatárunkon túl) egy kisebb, illetve valahol a telkünk közepe táján egy nagyobb, kb. 15x27 méteres területen ültettünk - ez bő 500 méter hosszú veteményt jelent. Szépen ki is kelt minden, aminek kellett. :)

Zöldség-gyümölcs
A fenti területre - eddig - csak burgonyát ültettünk, soronként más-más fajtát (pl. lilaburgonya, kiflikrumpli, stb.).
A lenti, nagyobb rész már lényegesen tarkább: soronként más-más (sok helyen még azon belül is más fajta) zöldség került. A teljesség igénye nélkül, néhány: hagyma (lila-, vörös-, fokhagyma), hüvelyesek (bab, zöldbab, borsó), káposzta-félék, brokkoli, karfiol, paprika, paradicsom, gyökér-zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, stb.), saláták. Illetve egy kisebb területre (térképen: a fenti rész) szamóca került, valamint kabakosok, elsősorban tök-félék, sárgadinnye és görögdinnye. Az "ültetési rend" talán kicsit áttekinthetőbb a lenti "veteményes térképen" (kattintva nagyítható), bár ez nem teljesen napra kész, a legutóbbi frissítés óta még ültettünk ezt-azt. (Ezen a linken kicsit részletesebb infó érhető el.)

428724-gardenplan-lenti20130601-kis.jpg

Palánták
A zöldség-félék egy részét magról ültettük, más részüket palántáztuk, melyeket mi ültettünk el még tavasz elején. Elsősorban a paradicsom, paprika, karalábé, káposzta került palántáról kiültetésre.
Ezekhez férjuram készített egy kis melegágyat (ez a házunkon kívül, zárt, de fűtetlen helyiségben került felállításra). Itt ideális körülmények között nevelkedtek, fűtéssel, szellőztetéssel (és egy kis zenével!) minimalizálva a hőingadozást. Láthatóan jól érezték magukat, kicsit meg is sínylették a kiültetést - bosszúságunkra épp az ültetés megkezdését követően jött egy nagyobb vihar, hideggel, erős széllel, ami megtépázta őket.
Egy kis betekintés a palántáink életébe :) , a kiültetés előtti pillanatokig:

P5115698_resize.JPG

P5115700_resize.JPG

A palánták is földbe kerültek:

P5115707_resize.JPG

Mai fotók:

P6015957_resize.JPGA fenti területen szépen kihajtott a krumpli (soronként más-más fajta)

P6015956_resize.JPGA lenti részen vegyesebb az összkép

P6015955_resize.JPGA hagyma és zöldborsó már lassan szüretelhető :)

P6015970_resize.JPGHagymák

P6015975_resize.JPGKaralábé (palántáról)

P6015972_resize.JPGParadicsom (palántáról)

P6015962_resize.JPGEgy kis szamóca is helyet kapott

Korábbi veteményes-próbálkozások és eredmények
Az elmúlt években már voltak próbálkozásaink zöldség- és gyümölcsnevelgetés terén. Ezekből egy kis fényképes beszámolót állítottam össze. :)

Az első években egy kis magaságyásunk volt, az - akkor még külön választott - eredeti telekrészünk végében:

P5233794_resize.JPG

Kisebb mennyiségben ugyan, de sok lényeges finomságnak szorítottunk helyet

P5233795_resize.JPG

P5233796_resize.JPG

Az első saját termés felbecsülhetetlen érték :)

repa2008.jpg

Később a fenti területeket is birtokba vettük - lényegesen nagyobb terméshozammal :)

bo_termes2009.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2013.06.01. 19:18 komment

Címkék: burgonya fotó saláta videó mag dinnye répa krumpli ültetés paradicsom paprika zöldbab zeller káposzta bab karfiol cékla zöldborsó sárgarépa sárgadinnye retek brokkoli petrezselyem palánta kelkáposzta vetés görögdinnye sali paszternák futóbab kifliburgonya tépősaláta palántázás hüvelyes bokorbab lilakrumpli eisberg

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr675338957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.06.01. 21:09:23

Annyira hasonlít a hely és a történet, mintha szomszédok lennénk :)
süti beállítások módosítása