Kertben töltött időnk jelentős részét a betakarítással töltjük. Van is mit, és mi tagadás, erre a mennyiségre nem voltunk még felkészülve...
Sárga és lila hüvelyű zöldbab minden mennyiségben: levesbe, főzelékbe, ajándékba... Rengeteg lett belőle.
Csemege- és kígyóuborka. Elsősorban frissen fogyasztjuk, de ez is jócskán meghaladja a család szükségleteit.
Néhány szem málnánk is érik (folyamatosan), ennek betakarításáról és hasznosításáról elsősorban a gyerekek gondoskodnak.
A tök- és cukkíni-mennyiségünkkel már tényleg nem tudunk mit kezdeni. Sütjük, főzzük, grillezzük és ajándékozzuk. Folyamatosan érik és folyamatosan szüreteljük (1-2 naponta).
Cékla-begyűjtés...
Végül imádott gyümölcsöm, a nektarin is beérett. Gyönyörű, hatalmas, gömbölyű barackok, és legalább két tucatnyi termett belőle. A folyamatos frissen fogyasztása mellett a grillezésével is megpróbálkoztunk, valami szenzációsan finom!! Nem hittem volna, de tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom. (A félbevágott gyümiket csak rádobjuk a grillrácsra.)
Burgonyánk is bőséggel terem, csak győzzük majd összeszedni. A képen kifli krumpli és lila burgonya is látható.
A három szem mosolygós almánkat is leszedtük. :)
Rengeteg paprikánk termett és terem, köztük csípős, fűszerpaprikák is. A "TV paprikát" (fotón) frissen esszük.
Almapaprika: elsősorban savanyúságnak eltéve ideális.
Tökfélék: főzőtök, "isten gyalulta tök", cukkíni, patiszon.
Félreértés ne essék, nem a többi kicsi, hanem a jobb felső nőtt hatalmasra. (Sajnos a mérlegünk csak 3 kilóig mér, de a maradék fél alapján több, mint 4 kg-t nyomott eredetileg.) Kertünkben nem ritka jelenség - a legelső veteményesünk óta tapasztaljuk -, hogy néha az átlagos méretek többszörösét produkálja egyik másik zöldségünk. Tartsák meg jó szokásukat! ;) (Ebben valószínűleg a kövér, tápanyagban és vízben gazdag talajunk is közrejátszik.)
Medúzaraj :)
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!