img_5368_resize.JPG

Nagyképűség lenne azt mondanom, hogy komoly őszi munkákat végeztem a kertben (jelenlegi fizikai és egészségi jellegű kötöttségeim mellett), de azért igyekeztem elvégezni néhány apró-cseprő teendőt, melyekkel már a közelgő télre készülünk fel.

Még nyár végén kaptunk a rokonságból néhány tő tormát. Ezeket kissé megkésve adódott csak alkalmam elültetni, így aggódtam is miatta, megmaradnak-e. Kicsit rájuk néztem, elrendeztem, picit gyomláltam, meg betakartam újabb adag földdel, ami az ültetés után már összeesett. Szerencsére úgy fest, a tormák így is jól érzik magukat, ha szerencsénk van, szépen meg is erősödnek kertünkben.

img_5325_resize.JPGNemrég elültetett torma tövek

A tormák takarására - ha már éppen mellé sikerült ültetnem - a komposztálóból keletkezett, jóféle földet használtam. Pontosabban, magát a komposztálót még a nyár folyamán szétcincálta egy nagyobb vihar, és bár a darabjait sikerül végül a kert különböző pontjairól összeszednünk, újbóli felállítására még nem került sor. Ettől függetlenül, a komposzt maradt eredeti helyén, amit azóta kerti hulladékokkal, elnyílt virágok maradványaival, befőzött gyümölcsök kivágott részeivel tovább gyarapítottunk is.
Meglepő módon, ez a komposzt-dolog nagyon is működik, csak türelem kérdése. A felül hulladékos, ágmaradványos, gazos tömeg legalján most már igazi, ültetésre is kiválóan alkalmas termőföld réteg lapul. Mi egyébként leginkább kitépett gazt, levágott ágdarabkákat, elnyílt virágokat, némi fenyő forgáccsal kevert, kiürített maradék virágföldet (elsősorban egynyáris balkonládákból), illetve némi konyhai zöldség-gyümölcs hulladékot, valamint pár vödör (kandallóból ürített) hamut szórtunk eddig bele.

img_5332_resize.JPGA komposzt aljáról kiemelt termőföld

img_5329_resize.JPGKomposzt-föld

img_5334_resize.JPGA komposztból nyert földet remélhetően a tormák is értékelik :)

Az ősz még néhány szem meglepetés-gyümölcsöt is tartogatott számunkra: rögtönzött málnaszüretünknek örülhettünk, mely szeptember elején még újra termett néhány marékkal.

img_5337_resize.JPGSzeptemberben érett málnáink

A korábban betakarított nyári almánk többségét még sajnos nem tudtuk felhasználni. Ezek még valójában nyár elején, a barackokkal együtt kerültek leszedésre, de azóta is várják sorsukat... Hogy minél kevesebb vesszen kárba (vagy váljék disznóeleséggé), ezekből most egy almaecetet rögtönöztem. Még bizonytalan vagyok benne, most készítek ilyet először, így ha működik, akkor beszámolok a részletekről. :)

img_4250_resize.JPGJúliusban szedett nyári almánk

img_4251_resize.JPGNyári almák, felhasználásra várva

img_5315_resize.JPGEgy tál alma: ebből készül az almaecet

img_5341_resize.JPGAlmaecetnek bekészítve (ami azóta szépen forr)

A héten férjecském hozott haza 3 tő csarabot, és egy csinos fej díszkáposztát. Ezeket végül - némi mérlegelés után - nem kaspóba, hanem szabadföldbe, a "kerek ágyásomba" ültettem ki. A most ültetett növénykék köré erdőbényei opálok kerültek díszítésként.
Az ágyásra egyébként is ráfért egy kis ráncfelvarrás, mert nyár vége óta a legtöbb virágzó növény elnyílt, a (más virággal betelepedett) varjúháj pedig igen elburjánzott már benne. Ezen kívül még néhány újabb tő gaz is felütötte a fejét, így éppen ideje volt egy kis gyomlálásnak, óvatos kapálásnak-gereblyézésnek. Ez utóbbit csak felszínesen, mert ebben a virágágyásban elsősorban hagymások lapulnak, melyeket én virágzást követően, illetve télire soha nem szoktam felszedni (így már az első tavaszi napsugárkák hatására megkezdhetik az előbújást).

img_5354_resize.JPGDíszkáposzta és csarabok: beültetésre várva

img_5352_resize.JPGTereprendezés az ültetéshez

img_5373_resize.JPGA csarab és díszkáposzta elültetésre került

img_5367_resize.JPGDíszkáposzta

img_5362_resize.JPGCsarab - ami egyébként a fagyokig is szépen virágzik (és egyébként évelő), amennyiben jól érzi magát

img_5378_resize.JPGCsarab (Calluna vulgaris)

img_5377_resize.JPGVilágos rózsaszín csarab

img_5369_resize.JPGSötétrózsaszín csarab

img_5381_resize.JPGKerek ágyás

Az előkertben még néhány virág most is szépen nyílik: a leánderek bimbósak (ők még 2-3 hétig maradnak a szabadban), a félfutó muskátlik az ablakokban szépen virítanak, és még néhány rózsa is most hozza utolsó virágait.

img_5383_resize.JPGFélfutó muskátlik az ablakokban

img_5395_resize.JPGAktuális előkerti látkép

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.09.29. 11:26 5 komment

Címkék: alma fotó gyümölcs ősz virág muskátli komposzt málna ecet torma komposztáló leander almaecet komposztálás díszkáposzta futómuskátli nyárialma kerek ágyás csarab (Calluna vulgaris)

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2212910673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott Pilgrim 2017.09.29. 12:04:45

szia!

a csarab és díszkáposzta mellett az ott opál? :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.09.29. 12:20:53

@Scott Pilgrim:
Szervusz!
Igen, pontosan: azok ott opálok, jó a szemed! :)

Scott Pilgrim 2017.09.29. 12:41:41

@lyzX: hol lehet találni ekkora tömböket? megtetszett ez a díszítés :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.09.29. 12:57:06

@Scott Pilgrim: Ez még tavaszi gyűjtés, Erdőbényéről származnak, részletesebben:

kirandulo.blog.hu/2017/05/24/mad_disznoko_filagoria_erdobenye_kincsei

Voltak ott szép darabok. :)
süti beállítások módosítása