img_7105_resize.JPG

Mint az várható volt, idén is hirtelen váltotta a kellemes, napsütéses meleg időt a zord, borúval, nyirokkal, szélviharral érkező, már-már télies fagy közeli idő. Persze ennek megfelelően felgyorsultak az események: a még rendezetlen kerti tennivalók, a tűzifa gyűjtögetés (lehullott, korábban levágott ágak az udvaron) és a még be nem takarított, illetve el nem tett termények mentése méginkább sürgősre váltott. Múlt hétvégén már a kandallót is begyújtottuk - bízva benne, hogy ezt a szezont is még rendben kihúzza...

A veteményesben néhány - korábban kicsinek, éretlennek ítélt, vagy idő hiányában hátrahagyott - zöldségféle még kint van, ebből amit csak lehet, most már igyekszünk felszedni, rendszerezni. Ilyenek például a hagymák: a lilahagyma zöme még csak most került begyűjtésre, de akadt még elvétve néhány fej vöröshagyma is, illetve a fokhagymákat szintén a tegnapi napon szedtük fel.

img_6886_resize.JPGA lilahagyma többsége még csak most került be

img_7195_resize.JPGA már átválogatott, földes száraz héjától megtisztított lilahagymák

img_7205_resize.JPGTegnap begyűjtött fokhagyma

A metélő petrezselyem idő közben hatalmas, zöld bokrot növesztett, így most olyan, mint egy mutatós zöldségsövény. :)

img_6901_resize.JPGMetélő petrezselyem

img_6900_resize.JPG

img_6908_resize.JPGA kép csalóka: ez valójában egy lavór, nem tál :)

A petrezselyemből egy "kisebb" mennyiséget (a hátrahagygott mennyiséghez képest csekély, feldolgozni azért jelentősebb idő volt) beszedtem, ez mosás, válogatás, aprítás után a fagyasztóba került. Egyébként aktuális felhasználásra még a kertből hozzuk be.

img_6914_resize.JPGFagyasztásra kerülő petrezselyem

img_6825_resize.JPGSárgarépa és fehérrépa is akad még a kertben. Ezeket igyekszünk minél több frissen készített ételben felhasználni... (A fotón kisebbik fiam három Vörös óriással)

img_6905_resize.JPGLassan a kelbimbó is alakul. Az a fagyokig még biztosan kint marad.

img_7105_resize.JPGAz utolsó körtéket szedjük be: sokat már a szélvihar tépázott le a fáról. Ezek mielőbbi befőzésre konyhába kerültek már: amit nem frissen fogyasztunk, abból körtelé készült, lassúpréssel.

img_7130_resize.JPGKörte: passzírozásra előkészítve

img_7140_resize.JPGKörte ivólevek (télire eltéve)

A friss felhasználás persze most is folyamatos, ami már csak a tárolási kapacitás miatt is lényeges. Másfelől ilyenkor igyekszünk a hamarabb romlandó (pl. sérült, nehezebben tárolható) zöldségeket kiválogatni, ezek kerülnek elsőként felhasználásra.

img_7178_resize.JPGTepsis krumpli csupa saját összetevőből: burgonya, egy kis sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma. Egyszerű és ízletes étel, ami az aktuális kerti javak felhasználásával készül.

Idő közben nagyfiam saját nevelésű napraforgói is felcseperedtek. Szám szerint két darab. Vicces, mert ez egy partizán akció volt a részéről: a télen fel nem használt madáreleség-keverékből szedte a magot, majd dugdosta el a veteményeskert szélén... Mikor megtudtam a turpisságot (ugyanis a helyet azért kijelölte, hogy oda nehogy véletlenül ültessek valamit), egy lyukas garast  nem adtam volna ennek sikeréért. Azonban a magocska szépen szárba szökkent, 1-1 hatalmas napraforgó-tányért növesztett, mostanra pedig magokat érlelt. És igen: a lepergett szirmocskák alatt ott sorakoznak már a magok, melyek egy-egy "szotyit" rejtenek! :) Már csak pirítanunk kell... ;)

img_6877_resize.JPGNapraforgó tányér

img_7197_resize.JPG

img_7200_resize.JPGNapraforgó magok

img_7203_resize.JPGSaját nevelésű szotyola :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.09.27. 15:49 komment

Címkék: körte fotó időjárás videó vöröshagyma hagyma fokhagyma sárgarépa befőzés lilahagyma napraforgó veteményes petrezselyem betakarítás ivólé napraforgó mag metélő petrezselyem Vörös óriás

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8614267195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása