img_1122_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget a lila krókuszon

A virágok nyílásával a méhecskék is megkezdték szorgos munkájukat. A nektár szívogatása mellett - az alábbi felvételen jól látható módon - a háziméhek (Apis mellifera) virágport is gyűjtenek.

Mostanában egyre több szó esik a méhek emberi fajra is kiható hasznos mivoltáról, illetve a létüket veszélyeztető tényezőkről. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, a mézkészítés és virágok beporzása mellett a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja a méhpempőt, méhviaszt, mézet (stb.). Bár Magyarországon szerencsére világviszonylatban igen kedvező a helyzet, azért ne feledkezzünk meg ezekről a kis szorgos lényekről, és lehetőségeink szerint óvjuk, védjük őket - elsősorban a biztonságos (neonikotinoid hatóanyagoktól mentes) permetező szerek megfelelő módú és idejű, körültekintő használatával, másfelől a méhlegelőket, gyümölcsfákat, szép színes virágokat, esetleg méhitatót is örömmel veszik. És főképp, (emberi tudatlanságból) ne irtsuk őket!

img_1121_resize.JPGKrókuszon gyűjtögető háziméh (Apis mellifera)

img_1119_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget

img_1118_resize.JPGMéhek a krókuszok virágkelyheiben

img_1126_resize.JPG

img_1115_resize.JPG

img_1114_resize.JPGKerek ágyás - ilyenkor méhek büféje

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.03.14. 15:11 komment

Címkék: fotó videó állat méh nektár lila krókusz virágpor gyűjtögetés crocus háziméh mézelő méh Apis mellifera kerek ágyás

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4914688270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása