Szeretjük a kelt tésztás finomságokat, de azért elég nehezen állok neki. Nálam általában két felállás van: vagy nincs időm, energiám kidagasztani a tésztát (és így nyakig ragadni benne, ugyanis olyankor harcképtelenné válok egy időre, mikor pl. a legkisebbet kellene valamilyen extrém tevékenysége közben meggátolni...), vagy pedig mostésazonnal jelleggel kellene valahonnan előrántani bármi kenyérfélét, mert az éppen teljesen elfogyott, és itt felénk elég körülményes napközben vagy hétvégén ilyesmihez hozzájutni (lásd: vidéki élet).
A szóban forgó két recept viszont éppen ezekre az eshetőségekre nyújthat gyors és/vagy egyszerű megoldást, úgyhogy aki esetleg hasonló cipőben jár, az használja egészséggel!
Napjainkban rendkívüli időket élünk, sokunk élete kissé felfordult, így egészen bizonyosan nem szokványos Húsvét elé nézünk. Ezért ezeket a recepteket melegen ajánlom azoknak is, akik jelenleg hátráltatva vannak a mindennapos kenyérféle beszerzésében, vagy esetleg nincs sok rutinjuk és bátorságuk (mint pl. nekem) a kelttészták sütésében. ;)
Dagasztás nélküli kenyér (DNK)
A dagasztás nélküli kenyérről korábban már részletesebben írtam, illetve képes beszámolót mutattam a készítéséről, ezért mindezt megtaláljátok az alábbi két linken:
DNK, avagy a Dagasztás Nélküli Kenyér receptje
Kenyérsütés (dagasztás nélkül)
Így most csak tömören foglalnám össze a lényegét: a felsorolt alap összetevőket mérés után egy tálba téve egyszerűen csak összekeverjük (pl. fakanállal). Nem kell kidolgozni, gyúrni! A masszánkat éjszakára pihenni hagyjuk, majd másnap (kicsit formázva, lisztezett konyharuhában pihentetve) előforrósított sütőben és forró(!!) sütőtálban (pl. jénai) megsütjük (fedővel kb. 50 perc, majd még nyitva ropogósra). Rácson kihűtjük, ezt követően szeletelhető, fogyasztható.
Szóval ezzel a dagasztás, gyúrogatás teljes folyamata kikerülhető.
Dagasztás nélküli kenyér
Sütőben előforrósított (250°C) üvegtál
Konyharuhában pihen a kenyértészta...
Frissensült házi fenyérke tojáskrémmel (saját mecseki medvehagymával)
Kelesztés nélküli kifli
Ez a recept pedig azonnali megoldásnak tökéletes, kis rutinnal akár fél óra alatt, este is gyorsan elkészíthető, megsüthető.
A recept eredete alapvetően egy közösségi csoport bejegyzése volt, melyet még kicsit tovább finomítgattam, próbálgattam, így az itt leírt módon szoktam elkészíteni.
Összetevők:
35 dkg finomliszt
1 púpozott (vagy másfél) kiskanál só
2,5 dl (langyos) tej + 1 kiskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő, vagy annak megfelelő szárított élesztő
2,5 dkg vaj, olvasztva
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalót belekeverem és összegyúrom, kidolgozom.
Élesztő, tej, cukor
A tésztából gombócot formázok, majd nagy méretű körré (amekkora csak elfér a deszkán) nyújtom.
A kört (csillag alakban) 8 felé vágom.
Az így kapott háromszögeket kicsit tovább nyújtom, illetve a széles résznél kezdve feltekerem, úgy, hogy még közben is nyújtom.
Néha (pl. míg pakolgatunk, előkészülünk) egy pár perces pihentetés, kelesztés külön jót tesz neki.
A kifliket sütőpapíros tepsire tesszük, majd tetejüket alaposan megkenjük tejjel.
Betesszük a sütőbe (én hidegbe szoktam, addig is tud egy kicsit kelni), majd kb. 180°C-on (figyelni kell, ne legyen túl forró, hogy meg ne égjen, de a közepe is át tudjon sülni), nagyjából 20-25 percig sütöm.
A tepsi alá be szoktam lenni egy tál vizet, hogy puhább maradjon a gőzben.
Ha kész, kihűlve azonnal fogyasztható is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá! :)
Minden kedves Olvasómnak ez úton is Áldott, Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Vigyázzatok Magatokra!
Nyuszis-tojásos szendvicsek frissen sült kenyérből
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!