img_5404_resize.JPG

Hogy mitől meglepetés? Egy kert tulajdonképpen minden évben meglepetéseket tartogat. Még a leggondosabb tervezés és tudatos ültetés mellett is kénytelen a gazda a természetre bízni a továbbiakat, így nem feltétlenül evidens, ha egy háztáji kiskert bő terméshozammal, egészséges, veszteségtől mentes, tökéletes zöldségekkel, gyümölcsökkel örvendezteti meg tulajdonosait. De, természetesen optimális esetben így történik, de számtalan olyan tényező állhat be - kezdve a talajviszonyoktól, időjárástól, éghajlattól, betegségektől, kártevőktől -, melyekkel a (tapasztalatlan?) gazda nem tud előre számolni. És fordítva is: egy-egy új fajta kipróbálása, egy szerencsés csapadékhozamú és napsütésű nyári szezon, egy jó választás akár a vártnál is bőségesebb, szebb, nagyobb termést hozhat.

Azonban egy házikert ennél még jóval több meglepetés-faktorral is bővelkedhet...

img_5407_resize.JPG

Itt és most elsősorban azokra a növényekre gondolok, amiket nem mi ültettünk. Vagy legalábbis nem tudatosan.

Számtalan bejegyzésben említettem már olyan meglepetés-zöldségeket és -virágokat, amik létezéséről eredetileg nem volt tudomásunk... Ezek vagy összekeveredett (akár bolti) vetőmagokkal, vagy vásárolt/ajándékba kapott növények társulásával, vagy általunk elpotyogtatott (leginkább komposztnak szánt) zöldségek, gyümölcsök  magjaival vertek gyökeret a földben, majd növesztettek szép új, erős növényeket.

Tavaly például a "hagyományos" sárgarépa között jelent meg néhány citromsárga példány. Elvileg ilyet nem ültettünk, mégis többször előfordult, hogy ilyen került ki a földből. :) (Erről egy képet itt mutattam is.)

A kerek ágyásomban (és máshol) is több olyan virágot meghagytam már, melyek a vásárolt vagy ajándékba kapott kis virágpalánta földjén egy kis vendégvirágot is tartalmaztak. Ezek volt, hogy idővel erős példánnyá cseperedtek.

A korábbi ültetésekből, vagy félredobott zöldségmaradékból rendszeresen előbújnak következő évben is a növények, az évelőket különösen érdemes számon tartani, így volt például évről-évre ültetés nélkül sóskánk, de tavaly például egy korábbi, csak úgy kapott (földbe dugott, de aztán nem hasznosított) lestyán létezését figyeltem ki a fűben (akkoriban még ott is volt veteményesünk), és kezdtem el hasznosítani a levesbe leveleit.

Idén ismét megjelent néhány olyan zöldségfélénk, melyeket idén nem ültettünk. (Előzménye, hogy nyár előtt megadta magát minden fűnyírónk, így aztán külön esélyt kaptak cseperedésre a terven felüli növénykék is.) Ezek többségét egyébként komposztnak szántuk, de ők úgy gondolták, a tápanyagban gazdag földkupacban kényelmesen el is éldegélhetnek. Az ilyen növényeknek egyébként különösen meg tudok örülni, érdekességük, hogy általában szebb termést hoznak társaiknál (a túlélők erőssége...), szóval érdemes őket figyelni. :)

img_5405_resize.JPGIdén komposztnak szánt zöldségkupacban megjelent néhány tökféle, vélhetően cukkinivirágok. :)

img_5406_resize.JPG

img_5403_resize.JPGVéletlenszerű cukkinivirágok

img_5409_resize.JPG

Hasonló előzményekkel lett néhány apró szemű, de életerősnek tűnő paradicsomunk! Kíváncsian figyelem, hátha be tudnak még érni...

img_5412_resize.JPGMeglepetés-paradicsomok a komposztkupacon

img_5413_resize.JPG

img_5411_resize.JPGParadicsomok, melyek magról keltek a komposzt között

img_5415_resize.JPG

Bár nem véletlen növények, de idén a balkonládába ültetett zöldségek (jelen esetben a paprikák) kísérlete is pozitív eredményekkel zárult. Ezekről korábban itt írtam. Az eredeti problémát (hogy idő hiányában sajnos nem tudunk idén veteményest fenntartani) tökéletesen kiküszöbölte, és még a szükséges locsolást is igen leegyszerűsítette, ezért ez a megoldás nekünk most bevált. A pritaminok többsége már beérett, ezeket - már csak kis mennyisége miatt is - elsősorban frissen fogyasztjuk, néhány pedig még a terasz védelmében vár a teljes kifejlődésre, beérésre.

img_5154_resize.JPGIdei pritaminjaink

img_5153_resize.JPGPritamin, vagy paradicsompaprika

img_5418_resize.JPG

img_5419_resize.JPG

img_5420_resize.JPGPritaminok a balkonládában

img_5421_resize.JPG

img_5417_resize.JPGBeérőben lévő paradicsompaprikák

img_5155_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.10.05. 14:35 6 komment

Címkék: fotó szavazás virág paradicsom paprika meglepetés cukkini tök veteményes évelő pritamin paradicsompaprika balkonláda balkonzöldség balkonágyás

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7415200178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.10.06. 00:19:02

Meglepetés növény. Minden évben kapok a madaraktól pár nyárfát. Az ezüst nyár már két méteres. Mindez egy nyolcadik emeleti teraszon.

enrikokaruszo 2019.10.06. 10:05:46

varjú-hozta diófám harmadik éves, lassan meglátom miféle:)
csak át kellett telepíteni, a kerítésben nem hagyhattam, szomszédvitát szül

clemens 2019.10.06. 11:12:29

Fajtánként egy képből is megértenénk a mondandót. Ez így digitális környezetszennyezés!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.10.06. 11:23:42

@clemens: Kössz! :D :D
Képválogatás... De ahogy érzed.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.10.06. 11:24:49

@élhetetlen: Az szép!! :) Előbb-utóbb ki fogja nőni akkor a helyét. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.10.06. 11:26:01

@enrikokaruszo: Az nagyon jó, dió nálunk is volt így néhány, csak rossz helyen. Egyet átültettem, de az nem maradt meg, de ha úgy adódik még fogok máskor is próbálkozni. :)
süti beállítások módosítása