img_9282_resize.JPG

Pánik helyett önellátás
Most, hogy általánossá vált a pánikhangulat (vagy legalábbis vannak, akik generálják, vannak, akik pedig lelkesen felülnek erre a vonatra), egyre nagyobb figyelem terelődik az önellátásra. Ha mást nem, legalább a saját részre bespájzolt tartós alapélelmiszerekből történő változatos ételkészítésre. /Megjegyzem, a kialakuló felhajtás ezen formáját erős túlzásnak érzem, de legalább annyi előnye van, hogy sokan átgondolják azt a bizonyos "mi lenne, ha..." lehetőséget, valamilyen szinten - legalább elvi szinten - kilépve ezzel a túlurbanizált kényelemből, melyben magától értetődően a multihálózatok révén bármikor, bárhol, bármi az ölünkbe pottyanhat.../

Nem csak gyümölcs: készétel is eltehető
Szóval önellátás. No bevallom, ezzel mi még meglehetősen gyerekcipőben járunk, de azért ha a kert ad valamilyen bőséges lehetőséget (többnyire a gyümölcsfák által), azt természetesen igyekszünk többféleképpen, lehetőleg minél természetesebb módon tartósítani, eltenni a "rossz időkre". Persze a nálunk rutinosabb gazdálkodók ezt már jóval gyakorlottabban és széleskörűbben teszik: nem csak szezonális gyümölcsök befőzésével, de akár komplett készételek eltevésével is.
A befőző automata már eddig is jó szolgálatot tett, de korábban csak gyümölcsféléket tartósítottunk benne. Most viszont úgy alakult, hogy egy nagyobb adagra sikerült bolognai mártás egy részét tettük el vele.
Valószínűleg erre mindenkinek van egy jól bevált, kedvenc receptje, ezért ezt most ki sem részletezem (na jó, az az igazság, ezt most férjecske újította, ezért nem tudom, hogy mi volt a pontos receptúra, de azt láttam, hogy sárgarépa és cukkini is került bele a paradicsom és darálthús mellett :D ). Persze elegánsabb lett volna mindezt saját kerti zöldségféléből (netán saját nevelésű húsból) előállítani, de jelen pillanatban, így szezonon kívül nem rendelkezünk ilyesmivel.

img_9275_resize.JPGBolognai szósz: a többletet kiüvegeztük

Természetesen itt is a befőzés megszokott szabályai érvényesek: tisztára mosott üvegbe, sérülésmentes (vagy új) lapkával, csírátlanított eszközökkel és tárolókba! A mártás forrón került a tiszta üvegekbe, azonnali lezárás után mentek az automatába.

img_9276_resize.JPGA vízzel telt (de legalábbis üvegeket teljesen ellepő) automatába kerülnek a lezárt üvegek.

img_9277_resize.JPGBolognai mártás az automatában

img_9278_resize.JPGAz automatába 180 percre, 100 fokra került a tésztaszósz. (A befőzési idő és hőmérséklet összetevőktől függően változó lehet, a gép leírásában is mellékelt /vagy neten elérhető/ táblázatok támpontot jelentenek!/

img_9279_resize.JPGSpagettire téve, parmezánnal megszórva kiváló egytálétel

img_9282_resize.JPGBefőzött bolognai szósz és kitálalva, tésztával.

img_9285_resize.JPGKész bolognai mártás: felbontás után egy gyors melegítéssel azonnal fogyasztható!

img_9289_resize.JPGBolognai spagetti

img_9291_resize.JPG

img_9292_resize.JPGBefőzéssel tartósított tésztaszószok, kihűlőfélben a dunsztban. Az így eltett készétel hűtést vagy speciális tárolást már nem igényel (felbontásig), a kamra polcán hosszú ideig eláll.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2020.02.28. 16:52 Szólj hozzá!

Címkék: fotó pánik gasztro tészta mártás bolognai mártás befőzés szósz eltevés öntet aktualitás tésztaétel önellátás pánikkeltés bolognai szósz befőző automata koronavírus

img_5842_resize.JPG

Kora reggel még kómásan kóvályogtam ki a teraszra némi tüzelő meg egy kis friss zöld után kutatva. Már meg sem lepődök, ha ilyenkor egy macska, netán egy kutya néz velem farkasszemet, bővelkedünk bennük, noha saját házmelléki állatunk jelenleg nincsen... Csakhogy ez a "macska" most egy kicsit nagyobb volt... Majd' eldobtam a tüzelős vödröt, mikor összeálltak szemem előtt a pixelek: ez valami igen nagy! Kellett pár másodperc, mire felfogtam, hogy ezúttal egy birka mered rám. Valójában nem tudom, melyikünk ijedt meg jobban, minden esetre mindketten hátrahőköltünk hirtelen.

img_5835_resize.JPG

A felesleges sokk után már igyekeztem őket közelebbről is szemügyre venni, merthogy kiderült, hárman is átjöttek vendégségbe, majd - praktikus okokból - minél előbb visszaterelni őket eredeti lakhelyükre (a szomszédba). Némi reggeli fitnesznek is beillő kergetőzés után ez végül sikerült is, a kis rafkósak hamar megtalálták a kerítés ama bizonyos gyengepontját. :D

img_5836_resize.JPGA kertünkben legelésző birkák

img_5839_resize.JPGSzétnéztek alaposan az udvarban

img_5840_resize.JPG

img_5841_resize.JPGKergetőzés a birkákkal

img_5843_resize.JPGBenn a bárány, kinn a farkas...?

img_5846_resize-x.JPGBújócska: három birka becserkészése a tét :D

img_5848_resize.JPGA birkák visszataláltak saját területükre :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.10.23. 11:04 3 komment

Címkék: fotó videó állat ősz birka

img_4987_resize.JPG

Nem árulok el titkot: a kandallótakarítás nem tartozik legkedvesebb elfoglaltságaim közé, avagy úgy is mondhatnám, ez egy tipikusan nemszeretem velejárója a vidéki életünknek. Megcsinálom, mert szükséges, de úgy egyébként nem rajongok érte és nem lesegetem lelkesen a következő adandó alkalom közeledtét. :D Nagy valószínűséggel, ha nem az éltető melegünkről lenne szó, már régen ki is iktattam volna ezt a tevékenységet rendszeres téli tennivalóim közül. De azért ennek is megvan a maga varázsa, mert egy kis erőfeszítés és koszolás után végre ismét felloboghat a meleg a kandallóban, és akkor a hasznos munka jóleső fáradságával dőlhet hátra az ember lánya (legalább 5 percre) a tűz ropogása mellett. :)

img_4991_resize.JPG

Két évvel ezelőtt írtam egy kis összefoglalót a vízteres kandallónkról, egészen pontosan a saját típusunkról megismert tulajdonságok és tapasztalatok alapján. Akkor említettem a hátrányok között, hogy igen körülményes a takarítása.
Tulajdonképpen még csak nem is a munka volumene itt a legfőbb probléma, mert azért jellemzően egy óra alatt megvan a művelet, és ha nem túl fagyos időszakban, nem túl sok hamut termelő fűtőanyag (mint pl. papír, puhafák és egyes puhafa brikettek...) kerül bele, akkor elegendő pár hetente elvégezni (egyéb esetben, a legnagyobb fagyoknál, folyamatos fűtés mellett, rosszabb tüzelők, sok papírhulladék - vagy papírbrikett - esetén viszont van, hogy hetente akár többször is sort kell rá keríteni). A nagyobb gond az, hogy a hadművelet igen sok járulékos kosszal jár, melynek egy része kivédhetetlenül a nem megfelelő helyre, így a lakás további részeire (bútorok, polcok, kárpitszövet, plafon, fal...) fog kerülni, illetve az ember ruhájába, hajába, rosszabb esetben tüdejébe, de minimum a légjárataiba. (A szálló finom por pedig igen gonosz, azon túl, hogy mindenre rátelepszik, csúnyán meg is fogja azt, egy szimpla porszívózással vagy portörléssel általában nincs megoldva, ezért is gond, ha a ruhákba, kárpitba kerül.) Ezt lassabb, apróbb műveletekkel valamelyest lehet enyhíteni, de teljesen kiküszöbölni - sajnos - nem. Mindezt egybevetve így ez egy igen elavult rendszer. Amivel semmiképpen sem azt szeretném mondani, hogy a vízteres kandalló rossz dolog lenne, csak azért mindenképpen javasolnám a vásárlás előtt állóknak, hogy döntésük előtt ismerjék meg az adott készülék ezen műszaki paramétereit is (pl. ürítés módja, lehetőségei, ajtócsukás kényelme, stb.), a későbbi szenvedések elkerülése végett... Szóval csak okosan! :)
Másfelől volt nekünk korábban egy kandallóporszívónk is (oké, nem a csúcskategóriás fajta), merthogy a hamut, kormot egy átlagos porszívóval nem lehetséges takarítani. (Túl azon, hogy a szemcseméret miatt telibe terítené vele a teljes lakást, még a készülék is tönkremenne.) Ennek használata is kissé körülményes volt, elsősorban méretei, súlya és mozgatása miatt (lényegében egy fém hordó volt a dobja), de azért hasznos kis találmány, mert lényegesen tisztábban és alaposabban lehet vele takarítani a tűzteret, mint mondjuk kislapáttal (vagy kefével), és jelentősen csökken a szétszálló korom és hamu mennyisége is. Bár tény, hogy utána valahol azt is üríteni kell. :D Szóval szerintem igen hasznos találmány kandallósoknak (ezt kialakítása és nehézkes mozgatása miatt nem is használnám háztartási célokra). De a típusát már nem fogom ajánlgatni (többek között mert nem is emlékszem rá...), mert a miénk sajnos csak egyetlen szezont bírt. Igaz, nem kíméltük, keményen használatra lett fogva. De mint megoldást igen jónak találom, így nem kizárt, hogy a jövőben - ha maradna a kandalló... - még beruháznánk egyre (csak akkor már annak is jól megnéznénk a "fogát")...

Kandallótakarítás
És akkor következzen a mi típusunk (Idro 50) konkrét ürítési mechanizmusának vázlata, csak a szemléltetés végett.

img_7355_resize.JPGA tűztérben és belső falon felgyűlt hamut és kormot vödörbe lapátoljuk.

img_7356_resize.JPGEz egy alkalommal általában másfél-két nagyobb vödörnyi mennyiséget jelent (mivel igen nagy a tűztér), plusz a hamutárolót (ami ilyenkorra már dugig szokott lenni).

img_7357_resize.JPGMiután a tűztérből sikerült a matéria többségét kilapátolni, a hamutároló fedő rácsa is lekerül.

img_7358_resize.JPGA hamutároló fedő rácsa (ami nálunk az évek során már teljesen szétégett, így idővel ketté is törött - illetve stílusban hozzá illeszkedve a hasáb tartó rúd is teljesen kilágyult, megereszkedett mostanra).

img_7359_resize.JPGA rács levétele után szabaddá válik a hamutároló edény, aminek van egy "fogantyúja", aminél megragadva szépen ki lehet emelni.

img_7360_resize.JPGAmennyire lehetséges, a kandalló faláról is levakarjuk a ráégett kormot.

img_7361_resize.JPGA kiemelt hamutároló bödön

img_7364_resize.JPGA kiürített, kirámolt kandalló
Mint látszik, a hamutároló alá is idővel beférkőzik a hamu (ez lényegében egy zárt tér), melyet lapáttal vagy más eszközzel nem nagyon lehet kiszabadítani, így ilyenkor tehet jó szolgálatot az említett hamuporszívó. Hasonlóan az elérhetetlenebb, illetve szerelvények körüli helyeken is, a hamuporszívóval mindenképpen alaposabb (és tisztább) takarítás lehetséges.

img_7366_resize.JPGA kiszedett hamu és hamutároló

img_7367_resize.JPGAz ürítés után visszakerülhet a hamutároló tartály

img_7368_resize.JPG

img_7369_resize.JPGÉs persze a tetejére a rács, valamint a hasábtartó rúd is.

img_7371_resize.JPG

Kandallóüveg takarítása?
Az első években a kandallóüveg tisztítására nagy hangsúlyt fektettünk. Erre egy speciális tisztító folyadék használható, mely nem károsítja a az üveg körüli (egyébként szükség esetén cserélhető) tömítő szalagot, ellenben feloldja a kormot. Szóval akármilyen ablakmosó vagy súrolószer nem megfelelő a célra (ezt külön elmondták annak idején a kandallóbetét vásárlásakor is). A gond csak annyi volt, hogy lényegében rögtön az első begyújtásnál elkezdődött az újbóli kormosodás.
A kandallóüveg viszont öntisztító. Így aztán szépen lassan beláttuk, hogy nem biztos, hogy van értelme minden alkalommal ráerőltetnünk a természetes folyamatokra a civilizációs elképzeléseinket. :D Másfelől, valahogy sokkal természetesebb és barátságosabb érzést kelt az enyhén kormozott üvegen átszűrődő tűz látványa (érdekes, ezt többen megállapítottuk), mint a "nagyképernyős" kristálytiszta lángnyelvek víziója. :D
Öntisztítás. Ez nagyjából úgy néz ki a gyakorlatban, hogy ha sikerül zavaróan bekormozni az üveget (ez lehet nem megfelelő tüzelőanyag vagy rosszul elrendezett begyújtás eredménye is, idővel persze ígyis-úgyis kormos lesz), akkor leégetjük az üvegről a kormot. Ez valahogy úgy történik, hogy igyekszünk olyan formában begyújtani, illetve annyi tüzelővel, hogy a felgyúló lángnyelvek (légáramlat) az ajtóüveget vegyék célba, így viszonylag gyorsan és teljes mértékben eltüntethető a korom az ajtóról. Nem mondom, hogy teljesen maradéktalanul, de a megcélzott területen biztosan.

Azt talán mondanom sem kell, hogy a kandallóürítést mindenképpen egy alapos söprés, majd porszívózás, illetve felmosás zárja, legalább a kandalló körüli területen. (Általában ilyenkor magát a kandalló felületét is áttörölgetem, mert az emlegetett por bizony ott is megtelepszik.)

A mi kandallónk - mint az állapotából is látható - már sajnos nem húzza sokáig, sorsa, utóda (mint fűtési megoldás) még kérdéses. Eddig 12 éven át húzta (ez lesz a 13., és jó eséllyel utolsó... szezonja), mint kizárólagos fűtési megoldás. Valószínűleg (ezt a típust) nem ekkora igénybevételre tervezték.

És ha már túl vagyunk ezen a sok macerán, akkor véééégre, jöhet egy szívet-lelket-testet melengető begyújtás. :) :) :)

img_7374_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.09.27. 13:52 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó tűz takarítás hamu fűtés kandalló tűztér égéstér vízteres kandalló kandallóporszívó Idro50

img_7074_resize.JPGŐszi gyümölcskosár a kertből: alma, ringló, körte és nashi körte

A kertben most már az őszi gyümölcsöké a fűszerep. Ezek fajtától függően érnek be, így ahogy a természet adja az ütemet, szép sorban begyűjtjük őket. Többnyire frissen fogyasztjuk most őket, (pár) naponta összeszedve az érett gyümölcsöket.

img_6795_resize.JPGSzilva

Az utolsó adag szilvák is leszedésre kerültek. (Korábban ugyanebből a finom fajtából készült a szilvalekvár.) Már csak néhány szem érik a különböző fajta szilvafákon.

img_6797_resize.JPG

img_6835_resize.JPGVegyes gyümölcskosár: körte, alma, ringlószilva, és az utolsó szem őszibarack!

img_6836_resize.JPG

Úgy tűnik, idén sem készítünk marcipánt... Valaki kirabolta a mandulákat.

img_6839_resize.JPGKirágott mandulahéjak

img_6840_resize.JPG

img_6842_resize.JPGKertünk egyik kedvelt őszi gyümölcse a nashi körte. Ez a japánból származó körteféle sokkal üdítőbb, roppanósabb, lédúsabb, mint a hagyományos körték. (Lédús gyümölcshúsát a nem túl savas görögdinnyéhez tudnám hasonlítani, de annál mindenképpen keményebb, roppanósabb, illetve általában édesebb.) Már jópár éve hazánkban is kapható néha a gyümölcspultokon (darabra), de a bolti, ízetlen, savanykás, még éretlen egyedeknél sokkalta zamatosabb, édesebb a kertben beérett gyümölcs! (Tehát ha az esetleg nem ízlett, akkor a saját kerti még jó eséllyel fog.)

img_6845_resize.JPGAlmafa

img_6848_resize.JPGNyári alma

img_6850_resize.JPGÉrett nashi körték a fán és a földön

img_6851_resize.JPGNashi körte

img_6852_resize.JPGAlma

img_6854_resize.JPGNashi körték és egy kakukktojás körte :)

img_6855_resize.JPGGyümölcsök

img_6978_resize.JPGA kései érésű paradicsomok idő közben embernagyságúvá fejlődtek, de még kérdés, be tud-e érni a termése... (Ami már megérett, az viszont nagyon finom, óriás szemű volt!)

img_7067_resize.JPGNashi körték

img_7068_resize.JPGNashi: egy szép nagy példány

img_7071_resize.JPGSzeptemberi gyümölcsök vegyesen (alma, ringló, nashi)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.09.18. 11:27 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte szilva fotó gyümölcs ősz paradicsom mandula szeptember őszibarack almafa mandulafa nashi körte ringlószilva

img_6704_resize.JPG

Nyár végére egyre inkább potyogósra fogta az érett, édes szilva. Szerencsére aggályaim alaptalanok voltak, és szinte minden szem gyümölcs egészséges maradt (eltekintve minimális, természetes jellegű veszteségtől, sérüléstől), a szilvadarázs ezúttal elkerült minket! :)

Így hát szeptember elején - az iskolakezdés miatti nagy rákészülődéseket követően - megkezdődhetett a befőzés! :) Első körben egy kis szilvalekvár készült. Nagyjából a hagyományos módszerrel, egy csipet saját ízlés szerinti többlettel. A lekvár tartósítószert természetesen ezúttal sem tartalmazott, illetve most (egy pici fűszeren és cukron túl) más további összetevőt sem.

Szilvalekvár (fahéjjal, cukorral, főzve)

Kb. 3-4 kg gyümölcsöt szedtem, ezeket mosást követően feleztem, kimagoztam, lemértem. A tiszta gyümölcshús közel 3 kg lett.

img_6694_resize.JPGMosott, felezett, magozott szilva, mérést követően a főzőedényben

Az előkészített gyümölcsöt dupla aljú főzőedényben hosszasan, időnként kavargatva főztem. (Nálam ez bő fél napos művelet volt, néha teljesen takarékra kellett vennem, máskor - elfoglaltság miatt - teljesen ki is kapcsoltam, így csak lassabban dolgozott a maradékhő.)

img_6696_resize.JPG

img_6697_resize.JPGRendszeres kevergetés mellett nem tud leégni a gyümölcs, szükség szerint lejjebb lehet venni a lángot.

img_6698_resize.JPG

A gyümölcsök héját teljesen szétfőztem, illetve addigra a gyümölcshús is teljesen pépesre főtt.

img_6699_resize.JPG

A szétfőtt gyümölcspépet ízlés szerint még tovább lehet sűríteni (mi szeretjük, ha egy kicsit még folyik, és nem késsel szeletelhető...)

img_6701_resize.JPG

Ekkor került bele a cukor. Én kóstolás alapján a tiszta gyümölcshús 10%-ának megfelelő mennyiséget mértem bele (10 dkg 1 kg gyümölcshöz), mert a szétfőtt gyümölcspép alapból is elég édesnek bizonyult, melyhez már csak egy keveset éreztem szükségesnek. Ebbe került még egy csipetnyi őrölt fahéj is.

img_6703_resize.JPG

A gyümölcspépet mégegyszer összerottyantottam, majd a szokásos módon kimosott, sterilizált, még forró üvegekbe mértem, azonnal (jó állapotú) kupakokkal zártam. A lezárt üvegek 5 percig álltak fejtetőn, majd én még visszapakoltam őket a forró sütőbe (ahol az üvegeket csírátlanítottam).

img_6706_resize.JPG

Ebből a mennyiségből 2 teljes és egy majdnem teli "közepes" üveg szilvalekvár lett. (Azaz: üvegenként kb. 1 kg tiszta gyümölcs tehető el.)

img_6707_resize.JPGSzilvalekvár

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.09.04. 16:57 4 komment

Címkék: szilva fotó recept lekvár befőzés fahéj szilvalekvár szilvadarázs

img_6202_resize.JPG

Idő közben szépen beérettek, vagy már le is érettek a tavasz végén ültetett zöldség-palánták. A pritamin paprika (fent) még zöld, de remélhetőleg hamarosan azt is fogyaszthatjuk.

img_6203_resize.JPG

Az almapaprikák most kezdtek beérni, több már hasznosításra is került. El ugyan nem tettem (még) őket, de megettük frissen, illetve pár szem lecsóba is került. ;)

img_6199_resize.JPGAlmapaprikák

img_6205_resize.JPG

A korai érésű paradicsomok is leérettek. Elsősorban ezt is frissen csipegettük, el egy adag pedig szintén lecsóba került. (Mellettük a jól megnőtt zellerek.)

img_6207_resize.JPGKorai paradicsom (ez az adag  ment a lecsóba)

Nyár végéhez közeledve, a gyümölcsös kertben is lassan az őszi gyümölcsök veszik át a főszerepet...

img_6440_resize.JPGŐszibarack, alma, szilva... és még egy uborka - talán már az utolsó?

img_6420_resize.JPGRinglószilva

img_6422_resize.JPGAz első, érett ringlók már a földre pottyantak

img_6426_resize.JPGSzilvafa bőséges terméssel

img_6431_resize.JPGSzilva

img_6432_resize.JPGSzilvafa

img_6434_resize.JPG

img_6437_resize.JPGHamarosan a körtéből is falatozhatunk...

img_6439_resize.JPGKörtefa és termése

És persze jópár almafa, melyek nyár közepe óta - fajtától függően - folyamatosan érnek...

Úgyhogy rövidesen ismét a befőzések következnek!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.24. 17:30 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte szilva fotó gyümölcs nyár zöldség paradicsom paprika uborka gyümölcsös körtefa gyümölcsfa pritamin paradicsompaprika gyümölcsfák almapaprika ringlószilva

P6025989_resize.JPGSaját kertünk látképe (2013.)

Egy nagyon átfogó témát szerettem volna már régóta feldolgozni.

A történet 12 évvel ezelőtt indult, amikor úgy döntöttünk, hogy - ma divatos kifejezéssel élve - kiléptünk a komfortzónánkból és hátunk mögött hagyva a fővárost, vidékre költöztünk. Erről már érintőlegesen írtam a kezdeteknél: általános megrökönyödés és sok kérdés övezte döntésünket, melyek érdekes módon a mai napig előkerülnek, ha esetleg rég nem látott (budapesti) ismerőssel sikerül újra találkoznunk. (Talán meglepő, de többségüktől majdnem szó szerint ugyanazokat a kérdéseket kapjuk.)

Hogy csak pár tipikus felvetést szemezgessek:
Nem bántátok meg??
Mit fogtok ott csinálni? (És ezek változatai: Hogyan fogtok élni?, Nem fogtok unatkozni?, stb.)
Miből fogtok élni? (Mit fogtok dolgozni? Hogyan jártok munkába?)
Hogyan fogtok élni segítség nélkül?, Jajj, mi lesz veletek "olyan messze" (what...?) / távol a (nagy)szülőktől?

(És persze sokan nem is állnak meg a kérdéseknél, egyből horrorisztikus képet festenek a vidéki létről.)

Jelentem, ezidáig sikeresen túléltük a küldetést. ;)

birtokunk_introkep.jpg

Kicsit komolyabban kezelve, határozottan úgy látom, hogy számos sztereotípia él a köztudatban a vidéki élettel kapcsolatban. Sokan még valahol a XX. század közepi nomád (mitöbb, nyomorúságos, elnyomott) paraszti létre asszociálnak, melyben mai magyar ember biztosan nem élhet túl biztonsággal, egészséggel (normálisan táplálkozva, ruházkodva, művelődve, bármilyen hétköznapi tevékenységet végezve) egy hetet, nemhogy egy egész életet. Másfelől valóban van egy kihívásokkal és állandó feladatokkal teli oldala is a fővárostól elszakadó életformának, melyre az elköltözőnek fel kell készülnie, illetve magának kell kidolgoznia a saját megoldásait...
Ha ez sikerül, akkor válik élvezhetővé a vidéki lét, és akkor érezheti az ember lánya magáénak a dolgot, akkor jelentheti ki egyenes gerinccel (mímelt műmosoly nélkül :D ), hogy nem, garantáltan nem bánta meg választását. :)

A témában a számomra lényegesnek tartott kérdéseket igyekeztem megválaszolni, ezúttal - kivételesen - videó formájában rögzítve ezzel kapcsolatos, kifejtősebb gondolataimat. Ez a felvétel meglehetősen hosszúra (több, mint 1 órás!) sikerült, és közben még mindig folyamatosan jutnak eszembe gondolatok, amiket egy az egyben kihagytam belőle, vagy éppen lehetett volna részletesebben kifejteni...

A videó - előzetes elképzeléseimmel szemben - valóban nagyon hosszúra sikerült (legalábbis a tőlem megszokott, általában 15 perc alatti felvételekhez képest), ezért nem árulok zsákbamacskát: szó esik benne a leggyakoribb tévhitekről és valóság alapú tényekről, az infrastruktúráról, utakról, közlekedésről, üzletekről, óvodáról-iskoláról, egészségügyi intézményekről (és azok megközelíthetőségéről), a vidéki élet megpróbáltatásairól, a falusi emberek természetéről, leleményes talpraesettségéről, helyi pletykálkodásról, hogy miként fogadják a gyüttmenteket, az egyik legfontosabb kérdésről, hogy megbántuk-e döntésünket, és a lényegről, hogy valójában mit is keresünk itt.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.22. 16:27 154 komment

Címkék: költözés videó kérdések életmód vidék főváros összehasonlítás életmód váltás komfortzóna vidéki élet Budapest vidékre

img_5914_resize.JPG

Mivel elegendő kovászos uborkát sikerült már készítenem, így arra gondoltam, a magában, illetve ételekhez történő fogyasztása mellett további hasznosítást is kipróbálok vele...

Így ez a hidegen készíthető és fogyasztható, meleg nyári napokon frissítő, üdítő hatású krémleves készült belőle.

Hiába csak két uborkatövünk maradt meg, azok bőségesen ontják magukból a termést annyira, hogy a család számára mindig legyen egy kis friss harapnivaló uborka, valamint sorra készüljenek a kovászosuborka adagok is. Ehhez a már jól bevált koviubi-receptemet használom (lásd itt) továbbra is.

img_5778_resize.JPGAktuális kovászosuborka-adag készülőben...

img_5863_resize.JPGLeszűrt, hűtőbe készített uborkák

img_5864_resize.JPGKovászos uborka

Hideg kovászosuborka-krémleves

(A recept egyéni ízlés szerint tovább variálható, kiegészíthető, a mennyiségek korrigálhatók, én igyekeztem egy minél egyszerűbb, alapízekre koncentráló verziót megalkotni.)

Hozzávalók:
4 szem közepes méretű kovászos uborka - felkockázva
~2,5 dl kovászosuborka-lé
~1,5 dl hideg víz
1 kis gerezd fokhagyma - lereszelve vagy áttörve
~2,5 dl natúr joghurt
só (igény szerint)

(További opcionális hozzávalók lehetnek, én nem tettem bele: fehérbors, friss kapor, tálalásnál zöldfűszerek. Más receptúrával víz helyett lehűtött zöldségleves-alaplé is tehető bele.)

Tálaláshoz:
pirított szalonna
olívaolaj (meglocsolni)
kruton kocka (pirított zsemlekocka), esetleg fokhagymás pirítós

img_5893_resize.JPG

Az uborkákat felkockázzuk, keverőtálba tesszük, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Ha az uborka kellemesen vagy enyhén sós volt (esetleg sótlan), kis sóval kiegészítjük (inkább óvatosan, a só beállításához akár a végén is elegendő lesz kóstolni.)

img_5894_resize.JPG

Natúr joghurtot kimérjük, szintén hozzátesszük.

img_5901_resize.JPG

A kimért uborkalevet és hideg vizet szintén rátesszük.

img_5905_resize.JPG

Az összetevőket keverőtálban botmixerrel alaposan elturmixoljuk.

img_5910_resize.JPG

A kész levest kóstoljuk (szükség szerint sózzuk, vagy más hozzávalóval kiegészítjük). Lefedve több órára (akár egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, hogy teljesen lehűljön és az ízek is összeérjenek.

img_5918_resize.JPG

Tálaláskor pirított szalonnát teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. Igény szerint pirított zsemlekockával (fokhagymás pirítóssal) kínáljuk, de akár friss zöldfűszerekkel, jégkockával is tálalhatjuk.

img_5932_resize.JPG

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

img_5933_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.08. 20:27 2 komment

Címkék: fotó videó gasztro recept uborka kovászos uborka