eger-yt.png

A minap ritka és apró látogatónk érkezett.

Másfél évesem lelkesen mutogatott kifelé a teraszra, ahol először észre sem vettem, mit kellene nézni (de már most nagy állatsuttogó a lányka, aki egy bodobáccsal is megbeszéli az élet dolgait, így aztán nem meglepő, ha kiszúrta ezt a fürge kis szőrgombócot). Egy kisegér szaladgált kíváncsian nézelődve, ami persze vidéken nem olyan nagy ritkaság (alapvetően pláne nem örömforrás), de nekünk, messziről jött fővárosiaknak, illetve a gyerekeknek igazi szenzáció volt! :)

Egy darabig még nézegettük, aztán eltűnt a szemünk elől - megjegyzem, tegnap nagyjából ugyanott még egy lelkesen ugráló békát kergettek a srácok. Még poénkodtunk is, hogy meg kellene fogni (ja, nem a vérszomjas kártevővadász szólt belőlünk, sokkal inkább a kedves kis háziállatot láttuk benne). Erre pár perccel később férjuram szólt be, hogy itt az egér, csapdába esett, ahogy valahogyan belepottyant az éppen előtte kiürített - és még kint hagyott - szemetesvödörbe!
Így aztán alaposan szemügyre vehettük, bár nagyon izgága volt az egér, próbált szabadulni az alkalmi kelepcéből, és akkorákat ugrott, hogy ha gyorsan nem takarjuk le, valószínűleg előbb-utóbb ki is szabadult volna belőle.

img_2079_resize.JPG

img_2080_resize.JPG

És hogy mi lett a kisegér sorsa...? Azt hiszem, még mindig rossz vidékiek vagyunk... Nagypéntek lévén nem fogyasztottuk el. (Pár utcával arrébb, szabad területen elengedtük.)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.04.19. 12:13 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó állat egér rágcsáló

img_1967_resize.JPG

Bevallom, néhány évre szükségem volt a rózsák metszésével járó lélektani fejlődésben, hogy elérjek annak szükségességéig és hasznosságáig - mint már korábban is szó esett róla. Magyarán: eleinte féltem hozzájuk nyúlni, sajnáltam levágni a kifejlődött ágakat. Ehhez hozzátartozik, hogy ültetésükkor még abban sem voltam biztos, hogy minden tő megmarad-e, így aztán különösen óvtam őket. Pedig a metszésük hasznos, sőt, szükséges is, és szemmel láthatóan meghálálják a virágok! Ilyenkor jellemzően rendbe is teszem a környéküket: egy kis gazolás, kapálás, gereblyézés segít kitisztítani és fellazítani körülöttük a talajt (ez többek között a csapadék bejutását is segíti a mély gyökérzethez), valamint ilyenkor szoktam egy kis tápot is adni nekik (van, hogy úgyn. "2 éves" granulált tápgolyókat kapnak). Ez a művelet általában az egyik legkorábbi kerti tevékenységeim egyike, március elején (most inkább végére esett), az első tavaszi napsugarak kíséretében, mert ilyenkor már az is látható, hogy hol fejlődnek a rügyek.

Metszésük
A metszésről szerencsére egyre több hasznos információ elérhető a neten profiktól, így csak vázlatosan említenék meg néhány főbb szempontot:
- Egyharmados szabály: nagyságrendileg az eredeti növényméret harmadára érdemes visszavágni. (Teahibrid rózsáim vannak - futórózsáknál, minirózsánál, magas tőre oltottnál ért.szerűen kicsit más a helyzet.) Ne féljünk, nem lehet elrontani, tulajdonképpen minél merészebben vágunk, annál erősebb hajtások fejlődhetnek a megmaradó tövön.
- Vastag ágon többet, vékonyabbon kevesebbet: a vastag, erősebb szárakon akár 6-8 szemet (hajtás-kezdeményt) is meghagyhatunk, a közepes ágakon 3-4, míg a vékonyabb ágacskákon elegendő 1-2 szemet meghagyni. (A nagyon vékony kis vesszőket viszont távolítsuk el!) Ezek nem kőbe vésett matematikai szabályok, egy idő után kialakul a szemmérték, így nem lesz szükség a számolgatásra. :)
- Elhalt ágak eltávolítása: az elhalt (kiszáradt, elfagyott, letört, stb.) ágakat érdemes tőből lemetszeni, szükség szerint fűrésszel levagdosni. Ugyanígy a nagyon vékonyka ágakat sem érdemes meghagyni (tapasztalat: ezek ugyan életképesek lesznek, de egy néhány mm vastagságú szárat teljesen lehúz, akár le is tör pár virágfej, így ezzel többet ártunk, mint használunk). Nagyon lényeges, hogy az oltás alatti(!!!), vadhajtásokat tőből eltávolítsuk, mert nem az alanyt, csak a rózsa nemes részét szeretnénk nevelgetni.
- Csinosra alakítsuk, ferdén vágjuk: a metszést mindig egy kifelé álló szemnél érdemes elvégezni, hiszen ez adja majd a szépen bokrosodó rózsánk fazonját. A vágást éles metszőollóval végezzük, a kiválasztott szem fölött kb. fél cm-rel, 45°-os dőlésszöggel - úgy, hogy a ferde vágás legfelső pontja a szem irányába (azaz, jellemzően "kifelé") nézzen!

A metszést, gondozást (kapálás, gazolás, tápozás, illetve nálam ilyenkor egy alapos locsolást is kapnak, szerencsésebb esetben gyakran ilyenkor fogok ki egy kiadós esőt is) látványos növekedéssel, később dús fejlődéssel, nagy virághozammal hálálják meg a rózsák.

Szintén a tavaszi karbantartás részét szokta képezni a levéltetvek eltávolítása is. Legalább egy átvizsgálás szükséges, és nem ritkán találunk is ilyenkor a leveleken. Konkrét szereket szándékosan nem nevezek meg, vannak akár "öko" megoldások is (állítólag a szappanos víz rápermetezése is hatékony ellenük), de saját tapasztalatom szerint egy kiadós, nagyobb esőzés szintén hatékonyan le tudja mosni a rózsákról a tetveket! Minden esetre érdemes őket figyelni.

A nyár folyamán, virágzáskor alakító metszést inkább csak szükséges esetben végzek (pl. széltől letört ág, kiszáradt tő vagy beteg hajtás esetén), ami viszont lényeges ilyenkor már: az elnyílt virágfejek folyamatos lemetszése! (Ez ugyanis a későbbiek során "gigantikus csipkebogyóvá" fejlődik, és bár esztétikailag is zavaró lehet, de elsősorban tápanyagot von el a rózsáktól.) Az elnyílt virágok eltávolítása folyamatos virágzásra készteti a növényt,  ami látványosan dúsabb és hosszabb virágzást eredményez!
Amennyiben nem tartós (granulált) tápot kapott a rózsa, úgy a virágzás folyamán azt is érdemes neki adagolni (vannak kifejezetten rózsáknak szánt tápoldatok), az adott szer töménységének és leírásának megfelelő hígításban és gyakorisággal! (A túltápozást ez esetben is kerüljük!)

Nemrég metszett rózsáim:

img_1962_resize.JPG

img_1963_resize.JPG

img_1964_resize.JPG

img_1967_resize.JPG

További pillanatképek a kertből:

img_1955_resize.JPGA kerek ágyás aktuális virágai

img_1956_resize.JPGTriumph tulipán

img_1957_resize.JPGÁrvácskák

img_1958_resize.JPGFürtös gyöngyike

img_1959_resize.JPGLila virágocskák (valamilyen phlox-féle lehet ez is...)

img_1968_resize.JPGVirágzó medvehagyma

img_1969_resize.JPGMedvehagyma virága

img_1946_resize.JPGAz áfonya is hamarosan dús virágzásnak indul

img_1949_resize.JPGIkravirág

img_1953_resize.JPGLeánykökörcsin

img_1954_resize.JPGSárga sziklai ternye

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.04.15. 13:49 Szólj hozzá!

Címkék: fotó virág sárga rózsaszín virágok tulipán rózsa medvehagyma áfonya metszés lila ikravirág virágágyás tearózsa leánykökörcsin fürtös gyöngyike teahibrid rózsa metszés kerek ágyás sziklai ternye

img_1122_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget a lila krókuszon

A virágok nyílásával a méhecskék is megkezdték szorgos munkájukat. A nektár szívogatása mellett - az alábbi felvételen jól látható módon - a háziméhek (Apis mellifera) virágport is gyűjtenek.

Mostanában egyre több szó esik a méhek emberi fajra is kiható hasznos mivoltáról, illetve a létüket veszélyeztető tényezőkről. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, a mézkészítés és virágok beporzása mellett a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja a méhpempőt, méhviaszt, mézet (stb.). Bár Magyarországon szerencsére világviszonylatban igen kedvező a helyzet, azért ne feledkezzünk meg ezekről a kis szorgos lényekről, és lehetőségeink szerint óvjuk, védjük őket - elsősorban a biztonságos (neonikotinoid hatóanyagoktól mentes) permetező szerek megfelelő módú és idejű, körültekintő használatával, másfelől a méhlegelőket, gyümölcsfákat, szép színes virágokat, esetleg méhitatót is örömmel veszik. És főképp, (emberi tudatlanságból) ne irtsuk őket!

img_1121_resize.JPGKrókuszon gyűjtögető háziméh (Apis mellifera)

img_1119_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget

img_1118_resize.JPGMéhek a krókuszok virágkelyheiben

img_1126_resize.JPG

img_1115_resize.JPG

img_1114_resize.JPGKerek ágyás - ilyenkor méhek büféje

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.03.14. 15:11 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó állat méh nektár lila krókusz virágpor gyűjtögetés crocus háziméh mézelő méh Apis mellifera kerek ágyás

img_9155_resize.JPG

Tegnap délután leesett az első igazi hó. Hirtelen indult meg, de azóta is (azaz: immáron egy napja) folyamatosan hullik, így mostanra egész' tisztességes fehér lepel borítja házunk táját. A gyerekek nagy örömére, melyet tovább fokoz, hogy jelenleg hétvége van, így ki is élvezhetik annak minden előnyét.

Gyorsan átfutottam a várható merterológiát, és így bő egy héttel Szenteste előtt már folyamatosan fagyot jósolnak, - pillanatnyi számításaik szerint - közvetlenül karácsony előtt még pár napos újabb havazással is megspékelve. Lehet, hogy ismét fehér karácsonyunk lesz...? Nagyon rég nem volt már... A gyerekek jóformán nem is emlékezhetnek rá, így nem csoda, hogy nagyon reménykednek benne. :) /Persze mindez némi többletmunkával is jár házunk táján, de igyekszünk mindenre felkészültek lenni./

img_9169-oil_resize.JPG"Festményen" megörökítve ;)

img_9153_resize.JPGA gyümölcsös és veteményes behavazva

Az ezüstfenyőnek kifejezetten jól áll a hó:

img_9154_resize.JPG

img_9168_resize.JPG

Ebben az időben már minimális időt töltünk kinti tevékenységekkel, amit igen, az elsősorban a hótakarításhoz, tüzelőhordáshoz kapcsolódik (persze tennivaló bent is akad bőséggel, különösen így az ünnepek előtt).

img_9144_resize.JPGSokan ellenzik és elavultnak tartják a gerébtokos ablakot (nyilván ennek is megvan az oka). Amiért viszont mégis nagyon szeretem, hogy bármit a két ablak közé lehet tenni. :D (Ha egyszer majd sikerül lecserélnünk, ez a tulajdonsága biztosan hiányozni fog.) Ezúttal egy kis minimális ünnepi dekorvilágítás került bele, apró hópelyhek formájában...

img_9156_resize.JPGUtcánk...

img_9170_resize.JPGA kis ezüstfenyőm szépen felcseperedett

img_9171_resize.JPG

(További fotók a behavazott falunkról.)

A havazás tegnap délután kezdődött:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.12.15. 14:29 Szólj hozzá!

Címkék: fotó időjárás ünnepek videó tél havazás fehér karácsony Karácsony ezüstfenyő gerébtokos ablak

img_8877_resize.JPG

Idén úgy esett, hogy éppen szombatra esik december 1., ami egyben azt jelenti, hogy december elsejével kezdődik az advent, az első, lila gyertya meggyújtása.

Ez alkalomból kicsit kapkodva fejeztük be idei koszorúnkat - szám szerint kettőt is -, mert bár a koszorú alapjaiban már múlt szombaton elkészült, a teljes befejezésre csak most került sor, az itthon fellelhető alapanyagokból. Így ma kerültek rá a gyertyák, szalagok.

Egyik koszorú:

img_8858_resize.JPG

img_8859_resize.JPG

img_8860_resize.JPG

img_8875_resize.JPG

img_8878_resize.JPG

Másik koszorú:

img_8865_resize.JPG

img_8866_resize.JPG

img_8867_resize.JPG

img_8872_resize.JPG

Mindkét koszorút szalmaalapra kötöttük. Idén tuja állt rendelkezésünkre, így az adta a koszorúk zöld alapját. Az első koszorút "hagyományosan", áganként a száraknál rögzítettük erős cérnával, körkörösen. A második koszorún a tuja ágak lényegében teljesen rá vannak tekerve a koszorúalapra (nem csak a szárak töve), majd erre került egy lazább réteg: néhány különlegesebb, ezüstös színű fenyőág (sajnos nem tudom a nevét :( ), melyeknek már szintén csak a tövét fogattuk oda, ettől kapott szintén "borzas" hatást.

Pillanatképek a koszorúkötés folyamatából (Kőröshegy):

img_8768_resize.JPGA koszorút szalmaalapra kötöttük

img_8769_resize.JPGKörkörös elrendezés...

img_8772_resize.JPGDekoráció megkezdése

img_8773_resize.JPGMásodik koszorú

img_8779_resize.JPGElkészült koszorúalapok, még gyertyák nélkül

img_8780_resize.JPG

img_8781_resize.JPG

Az első koszorúra hagyományos gyertyák kerültek, míg a másodikra már csak apró teamécseseket tudtam tenni (ez volt itthon). Túl sok dekorelemem, szalagom sajnos nem volt, így a meglévőkből gazdálkodtam ki valami kis lilát és rózsaszínt az egyes hetek jelölésére. A gyertyákba drótokat olvasztottunk alulról, ezzel fogattuk a koszorúra, a mécseseket csak ráragasztottuk.

A gyertyák gyújtásának sorrendje, szombatonként: lila - lila - rózsaszín - lila.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.12.01. 18:50 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó gyertya szalag mécses adventi koszorú plébánia DIY Advent Kőröshegy kr:DIY - Csináld magad! kr:Ünnepek Alkalmak - Advent-Karácsony

img_8822_resize.JPG

Úgy alakult, hogy az idei évben elsősorban brikettel fogunk fűteni. Döntésünket többoldalú mérlegelés alapján hoztuk meg, nagyon nem is mennék bele, legfőbb szempontok voltak, hogy száraz, páramentes tárolóhelyünk (házon kívül) lényegében nincs, elsősorban kisebb tételekben tudjuk beszerezni a tüzelőt, és nem nagyon lenne, aki hasogassa, illetve folyamatosan rámolja, hordja a fát. Korábbi évekről már voltak - megosztó - tapasztalataink a fabrikettről, így nem most próbálkozunk vele először.
A korábbi bő 10 évben elsősorban fahulladékkal (fenyővel) tudtunk fűteni, saját maradékból, ezt az idén már csak kis mennyiségben tudjuk használni, így ez most begyújtósként funkcionál. Idén az elmúlt évek fakivágásai, illetve vihar okozta károk rendezései, fametszései, nagyobb lehulló ágai után kertünkben maradt rönköket, fadarabokat tüzeltünk eddig, ami nagyjából mostanra fogyott el. Ezt váltják jelenleg a különféle fabrikettek, melyek hasonlóképpen a vízteres kandallóba kerülnek (mint egyetlen fűtési opciónk) eltüzelésre.

A fabrikettekről általánosságban - melyik jó, megéri?
A brikettekről eléggé megoszlóak a vélemények, ami nem is csoda, ahogy hasonlóképpen a tapasztalataink is. Általában nagyon sok múlik azon, hogy milyen kivitelű az a brikett, illetve mégtöbb pedig azon: milyen fa képezi az alapanyagát. Tapasztalatunk szerint nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a keményfa, puhafa, vagy vegyes brikettek a jobbak vagy rosszabbak, mert ez nagyban függ attól is, hogy éppen milyen tüzelőre van szükség. Mindezek miatt általában vegyesen használjuk, sokszor egyszerre is többféle kerül a tűzre, aktuális szükségleteinktől, igényeinktől (hőmérsékleti tényezőktől) függően keverve az ideális összetételt.
Szintén vitatható téma a brikett drágasága, illetve hogy megéri-e a használata. Alapvetően rögtön mindenki rávágná, hogy nem, mert jóval többe kerül, mint a tűzifa. Itt viszont úgy gondolom, rendkívül nehéz reális összehasonlítási alapot találni a két tüzelőanyag összevetésére. Köbméterre nyilván nem számolható (hiszen a brikett helyszükséglete jóval kedvezőbb, még úgy is, hogy egy erdei köbméter ugyebár nem egy, hanem 1,75 m3), tömegre úgyszintén nem, mivel nincs az a "száraz tűzifa", ami egy brikettálásra alkalmas, műszárított faanyag fajsúlyához egyáltalán közelítene, tehát mindenhogyan hamis lenne az ilyen módon történő kalkuláció.

Alapvetően úgy gondolom, hogy a különböző fűtési módszerek, tüzelőanyag-használatok mindenképpen háztartástól függnek, és az érintettek szükségletei, lehetőségei, igényei, nem utolsósorban a tüzelő berendezés (és a ház) tulajdonságai határozzák meg, hogy kinek mi "éri meg", melyik kedvezőbb, melyik előnyösebb. Ebből kifolyólag semmiképpen sem szeretnék senkit meggyőzni a briketthasználat előnyeiről vagy hátrányairól, és távol álljon tőlem, hogy bárkit le- vagy rábeszéljek használatára! /És ezzel remélem, sikerül is megakadályoznom bármilyen lehetséges vita kibontakozását./ Mindössze saját(!) tapasztalatainkat tudom összefoglalni.

Néhány főbb tulajdonság, tudnivaló a fabrikettekről - elsősorban tűzifa vonatkozásában:
- A fabrikettek kötőanyagot nem tartalmazó, sajtolással összepréselt tömörfa forgácsból és/vagy fűrészporból készülnek. Alakjuk jellemzően téglatest vagy henger, esetleg más forma. Különböző méretben, kivitelben, és többféle fafajtából kaphatók.
- Elsősorban tűzifa váltható ki vele (pl. kandallóban, kályhában).
- A tűzifánál nagyobb fűtőértékkel bírnak.
- A brikettek nagy előnye a könnyű tárolhatóság, ami tömör (préselt) szerkezetükből, illetve jellemzően szabályos alakzatukból adódik.
- Nedvességtartalmuk minimális (szárított faanyagból), ami a könnyebb égés mellett szintén a kisebb tárolási helyszükségletet teszi lehetővé.
- Általában kevés (vegyes tűzifánál kevesebb) hamut termelnek.
- Felhasználása tisztább a tömörfánál: rámoláskor, tárolásnál nem csinál jelentős szemetet (szemben pl. egy korhadt fatuskóval).
- A kisebb méretű, lazább anyagú (kevésbé összepréselt), puhafa brikettek jellemzően nagyobb lánggal (gyors hőleadással), rövidebb ideig égnek. /Előnyösebb kihűlt lakás gyors befűtésére, nappali tüzelőanyagként./ A nagyobb méretű, tömörebben sajtolt, illetve keményfa (bükk, tölgy) brikettek általában lassabban és tovább égnek (akár láng nélkül, csak parázslanak), jobban tartják a hőt. /Ritkább begyújtásra, pl. éjszakai tüzelőanyagnak ideálisabb./ Vannak vegyes fából brikettált tömbök (vagy "pogácsák") is, illetve használhatunk egyszerre több félét is, kiegészítve azok előnyös tulajdonságait.
- Többnyire zsugorfóliás, esetleg kartondobozos vagy zsákos kiszerelésben árulják. (Az idén használt brikettjeink szinte mindegyike 10 kg-os kiszerelésű csomag.)
- Árban "fajlagosan" drágább mint a tűzifa, de sok esetben ezt bizonyos előnyös tulajdonságai kompenzálják.
- Alapvetően hulladékhasznosításból keletkeznek. (Ennek ellenére magas árát elsősorban a gyártása körül szükséges fa kezelése-mozgatása /válogatás, külön tárolás, stb.../, de leginkább a brikettáló gépek igen magas ára eredményezi.)

Konkrétabb példák kedvéért az idén, illetve jelen pillanatban is használt brikettjeinket tudom bemutatni:

Keményfa brikettégla, "Woodo2"

img_8821_resize.JPG

Nagy tömörségű, keményfából készült fabrikett. Tégla formájú (kerekített) tömbök, egy 10 kg-os kiszerelés 6 db-t tartalmaz. Tartósan biztosítja a hőt, önmagában nem (vagy csak minimális lánggal) ég - begyújtásához mást is használunk. Sokáig tartja a meleget /nekünk nagyon bevált/. Magas fűtőértéke (ld. lejjebb, befotózott termékcímkén) miatt a gyártó kb. fele mennyiséget javasol a tűztérbe helyezni, mint tűzifából. A gyártó leírása szerint:

"Keményfából készülő, gazdaságos, hatékony tüzelőanyag. Használatával megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében, amely használata közben egyszerre érvényesíthetőek a megtakarítási, kényelmi szempontok, valamint a környezetvédelem érdekei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás."

img_8807_resize.JPG

img_8809_resize.JPG

img_8810_resize.JPG

Hengeres fabrikett

img_8820_resize.JPG

Vegyes fából, henger alakúra préselt brikett. Az előbbinél nagyobb intenzitású lánggal ég, könnyebben begyújtható. Igény szerint kisebb, rövidebb darabokra tördelhető a jobb beosztáshoz, előbbinél valamelyest kisebb tömörségű. Egy 10 kg-os csomag 5 db-t tartalmaz.

"RUF" brikett, bükk

img_8811_resize.JPG

Bükkfából préselt, kisebb tégla formájú brikett. Egy 10 kg-os kiszerelésű csomag 12 db-t tartalmaz. Égése nem intenzív, folyamatosan levegőt igényel (a légnyílás elzárásával lényegében megszűnt az égése, így egy kis rést mindig hagyunk neki). Túl nagy hőleadásra nem képes, ami előnyt és hátrányt is jelenthet: előnye, hogy több darab (általában fél, de akár egy teljes csomag) berámolható a kandalló beforralása nélkül, ilyen formában órákis adja le apránként a hőt. Hátránya, hogy nagyon gyorsan fogy (nálunk konkrétan 150 kg brikett - nem túl hideg időben, minimális hozzáadott más tüzelő mellett - bő egy hét leforgása alatt fogyott el), így ártól függően, nem túl gazdaságos.

img_8812_resize.JPG

img_8813_resize.JPG

img_8662-crop_resize.JPG

Fenyő brikett "pogácsák"

img_8824_resize.JPG

Közvetlenül asztalosműhelyből származó, tisztán fenyőfából (puhafa) brikettált, kisebb (pogácsa formátumú), henger alakú brikett. Zsákos kiszerelésben szereztük be. Ebben a formában nagyobb a helyfoglalása, mint az előbbieknek. Égési tulajdonságaiban a száraz fenyőfával megegyező: nagyon gyorsan, nagy lánggal, intenzív hőleadással, és így rövid ideig ég. Gyorsan begyullad (és leég), emiatt a levegőt rögtön a begyújtás után fojtani kell. Elsősorban nappali tüzelésre alkalmas, gyakori begyújtással, illetve kihűlt lakás gyors felmelegítésére. Könnyen morzsolódik (szemetel), az előbbieknél kisebb tömörségű.

img_8823_resize.JPG

img_8826_resize.JPG

img_8827_resize.JPG

img_8368_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.28. 15:35 3 komment

Címkék: fotó videó tél fenyő bükk tűzifa tölgy tüzelő összehasonlítás fűtés kandalló tüzelés brikett fabrikett RUF brikett vegyes fa fenyő brikett tölgy brikett bükk brikett

Szép meg jó ez a természetközeli lét, de ha az ember lánya egyszer igazán ráérez, akkor méginkább arra fog vágyni, hogy a puszta, érintetlen természet vegye őt körül...

Milyen hely is ez?
Amikor ideköltöztünk, a nagy fővárosból, ez a vidék maga volt a paradicsom. Jójó, persze most is az, de akkor az ismeretlennel társuló, izgalmakkal teli "szorongás" (elsősorban pozitív értelemben), a rokonok fejcsóválása és a (relatív nagyobbacska) távolság az ország központjától mégiscsak amolyan világvégivé tette a helyet. Ráadásul ez egy zsáktelepülés, egy aprócska, völgyben megbúvó falu, ahonnan télvíz idején még a kijutás is kétséges, fákkal, erdőkkel, "hegyekkel" (nevezzük Somogyi-dombságnak) övezett kis darabja a természetnek.
Igenám, csakhogy mi nagyjából mégiscsak a falu közepén helyezkedünk el. Na nem frekventált helyen: a "főúttól" félreeső kis mellékágban, ahol soha nem kell félni egy hirtelen bevágódó autótól ha kigurul a kapun a labda, és még csak szomszédokkal sem vagyunk túlzsúfolva, olyan nagyigazán nincsenek is, akiket minden nap láthatnánk kertészkedés közben: a bő 3 ezer négyzetméterünkön kényelmesen ellehetünk bármiféle zavaró külső tényező nélkül... Csakhogy: nincs erdőkapcsolatunk!

Hogy ez miért is érdekes? Az indító mondatra visszatérve, szép lassan csak eljutottam az irigykedő felismerésig, hogy milyen jó is lehet az, ha valahol a puszta közepén, tanyán, erdő lágy ölén, vagy külterületen lakva az ember kertjébe szabadon bejárkálnak a vadállatok. És annyira szívesen láttam volna szerény kertünkben egy őzet...

Város - falu - tanya? Hol van a helyünk...?
Kicsit továbbkalandozva azért érdekes, hogy vidékre kerülve az ember mennyi mindenen megy keresztül, és milyen lelki fejlődéseken esik át. Ideköltözésünket azért nem kevés kérdés, mondhatni bizonytalanság övezte - melyekről a kezdeteknél dióhéjban írtam is. Ezek idővel, az első komolyabb nehézségeknél átcsapnak amolyan "na ugye, tudtam én" jellegű ön(ellen)igazolásba, és bizony jól rá is lehet húzni, hogy rossz az egész, ez nem nekünk való, vissza az egészet! Mindezt megerősítendő, akkoriban olvastunk is néhány blogger "kollégáról", akik hasonló cipőben vidékre menekülésükről a városba menekültek vissza.
Aztán valahogy túlteszi magát ezeken a megpróbáltatásokon az ember (de sokkal inkább A Család), és elrendeződnek a mindennapok, ismét élvezni tudod az életet, majd a következő nehézségnél már rájössz, hogy nem feltétlenül a hellyel van a gond. Avagy ha közvetlenül mégis, akkor ezzel kell szeretni és tudni benne élni, mert bizony a másik hely (nevezzük városnak) tartogatta mogorva valóság semmivel sem vonzóbb számunkra.
Ideköltözésünkkor még valahogy a tanya lehetősége is felmerült. Elsősorban férjem szeretett volna nagy, önálló területet, távol a világ (és akár szomszédok) zajától, mindenétől. De hivatkozva ismét a fenti dilemmákra, a teljes elszeparáltságtól való aggodalmamra, ezt inkább leszavaztam. De mostanra jutottam vissza a gondolatig, hogy ha ismét költöznénk, már akár ez az opció is belekerülhetne a pakliba. Úgy érzem, bátrabb lettem. Már nem számítok másra, nem várom, hogy megoldja helyettünk a "civilizáció" a dolgainkat. Az van, amit magunknak megteremtünk. Meg hát ugye az őz... Azt  nagyon szívesen látnám a házunk előtt...!

És akkor ott állt ő, az őz, a reflektorfényben felénk villantva élénk színű kis bundás hátsóját, én pedig úgy örültem neki, mint gyermek a karácsonyfa alatt!

Férjem éppen akkor, este későn érkezett haza, és az autóval begurulva pont rálátott a megvilágításban, ahogy hátul a gyümölcsfák között egy őzike andalog. Hogy hogyan, milyen úton keveredhetett hozzánk pontosan, azt nem tudom, talán a még fent maradt gyümölcsök illata vonzotta ide, vagy csak eltévedt, ki tudja. Ahogy beszólt az Ember, rohantam ki megnézni, az efféle csodát mindig örömmel és gyermeki lelkesedéssel kezeljük (noha azért felénk nem ritkaság, ha állatot látni). Lefotózni az esti sötétben, illetve nagyobb távolságban (a hátsókertben, úgy tőlünk legalább 40-50 méterre lehetett) sajnos nem volt lehetőségem, de az élményt örömmel őrzöm! :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.23. 15:35 2 komment

Címkék: természet falu őz

img_8589_resize.JPG

Megérkeztek az első hajnali fagyok. Mivel kertünk völgy mélyén, fagyzugban fekszik, így ennek jelentős részét érinti is a hideg, általában jól látható, hol húzódik a fagyhatár. A természettel szimbiózisban élve az ember elfogadja, hogy lecsengtek a meleg, laza szabadidős tevékenységekre ideális napok, cserébe pedig gyönyörködhet a későősz nyújtotta látványban.

img_8593_resize.JPGDér lepte kert

img_8594_resize.JPG

img_8595_resize.JPGLedermedve már a csalán sem tűnik akkora ellenségnek :)

img_8596_resize.JPG

img_8597_resize.JPGPetrezselyem, természetes fagyasztásban :)

img_8599_resize.JPGA pásztortáska is didereg...

img_8600_resize.JPGA naspolyát most már biztosan megcsípte a dér!

img_8601_resize.JPGDércsípte naspolya

img_8602_resize.JPG

img_8603_resize.JPGNaspolyafa

img_8604_resize.JPG

img_8605_resize.JPG

img_8606_resize.JPGMegdermedt tündérernyő (pitypang)

img_8607_resize.JPG

img_8610_resize.JPGDeres csalán

img_8611_resize.JPGMár egy ibolya is előbújt, a deres talajon otthonosan érzi magát...

img_8614_resize.JPGŐk még megpróbáltak szirmot bontani - pitypang

img_8615_resize.JPG

img_8616_resize.JPGMásik naspotyafánk

img_8617_resize.JPGA díszkáposzta nem zavartatja magát a hidegben

img_8618_resize.JPGDíszkáposzta - érdekessége, hogy tavaly őszi ültetés! Ilyen szépen átvészelte a nyarat, és bár kicsit megnyúlt szárral (avagy: "hosszú tőre "oltott" :D ), de új pompában tündököl.

img_8625_resize.JPGEgy árvácska még virágzik, a többiek inkább kivárják a tavaszt...

img_8630_resize.JPGA csarabnak persze meg sem kottyan az enyhe hideg

img_8636_resize.JPGA leánderek már szívesebben húzódnának melegebb helyre, de -5 °C-ig még állják a sarat.

img_8638_resize.JPGNéhány rózsa még virágzik az ősz végén

img_8639_resize.JPG

img_8640_resize.JPG

img_8641_resize.JPG

img_8642_resize.JPG

img_8643_resize.JPG

img_8644_resize.JPGKései hajnalkák

img_8645_resize.JPGAz ablakokban még virágzik a futómuskátli

A hajnali fagyokat még teljesen felolvasztja a felkelő nap sugara. Lassan azonban tartósabb hidegre rendezkefdik be a természet...

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.16. 09:05 Szólj hozzá!

Címkék: fotó pitypang ősz november természet kert hajnalka fagy ibolya dér kutyatej petrezselyem leander árvácska naspolya díszkáposzta kerek ágyás csarab (Calluna vulgaris) későősz