img_3885_resize.JPG

Korábban utaltam rá, hogy elfoglaltságaim (és segítség hiánya) miatt, a későbbi kudarc megelőzése végett idén nem lesz veteményesünk, ezért nem ültetünk semmit. Ehhez tartva magunkat igyekeztünk alakítani életünket, de persze a hiány csak nem hagyott nyugodni. És - bár a körülmények mitsem változtak - csak sikerült megtalálni a kompromisszumot.

uborka-palantak3_resize.pngPalánták: paprika, paradicsom, zeller és uborka

Május végén elhatároztuk, hogy idén készen vásárolt zöldségpalántákkal hozzuk be a lemaradást, a könnyű művelés végett pedig, magaságyáshoz hasonlóan (merthogy ez a prodzsekt még mindig várat magára...) amit csak lehetséges, balkonládába ültetünk, és csak a kifejezetten nagy helyigényű növények kerülnek közvetlenül szabadföldbe.

palantak_resize.pngKészen vásárolt palánták

palantak2_resize.pngPalántáink

paprika_resize.pngPaprika palánták: pritamin (paradicsom paprika) és almapaprika

paradicsom-palantak_resize.pngParadicsom palánták: kistermetű korai és későn érő, nagyobb termetű befőzéshez

zeller-palantak_resize.pngZeller palánták

uborka-palantak_resize.pngCsemege uborka palánták

A palánták másnap földbe is kerültek:

Erre a célra egy fa balkonládát és egy nagyméretű cserepet használtunk, a maradék növénykék pedig egy kisebb, rögtönözve megművelt földterületre kerültek kiültetésre.
/Az senkit ne zavarjon, hogy a fű éppen mellkasig ér, történetesen egyszerre adta meg magát az összes fűnyírónk és fűkaszánk, így a mindennapos fűnyírás 1-2 hétre kimaradt, mint azt a mellékelt ábra is illusztrálja.../

mutragya_resize.pngA balkonedény egy kis plusz növénytáplálékkal (műtrágyával) is gazdagítva lett.

kerek-balkonlada_resize.pngÜltetés után bőséges locsolás!

img_3885_resize.JPGZeller és korai (kis növekedésű) paradicsom

img_3720_resize.JPGVirágzó paradicsom

img_3886_resize.JPGA paprikák a fa balkonládába kerültek

img_3558_resize.JPGParadicsom palánták: pritamin és almapaprika

img_3882_resize.JPGA nagyobb terjedelmű és helyigényű növények (késői paradicsom és zeller) szabadföldi veteményesbe kerültek

img_3884_resize.JPG

Ráadásként, még Húsvét környékén elültettünk tálba, cserépbe kétféle retek magot. (Az eredeti koncepció az lett volna, hogy ezek végérvényesen edényben nevelkednek, de igényeikhez sajnos a föld túl sekélyesnek bizonyult, így bár szépen kihajtottak, tisztességesen növekedni nem tudtak.) A kis retek növények mostanra látható gumót növesztettek, és hogy ez valami értékelhető méretet is öltsön, az ültetéskor ezek is szabadföldbe kerültek. (Azóta a gyerekek már lelkesen szüretelik.)

img_1769_resize.JPG

img_3058_resize.JPGA frissen kikelt retek növendékek

img_3059_resize.JPGRetek palánták cserépben

img_3061_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.06.14. 08:27 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó nyár május búza ültetés paradicsom paprika uborka zeller retek veteményes palánta pritamin paradicsompaprika csemegeuborka balkonláda almapaprika Vlog balkonágyás szentelt búza Korai legjobb (retek) Francia reggeli (retek)

img_3281_resize.JPG

A szerelem még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a zalai Azáleás völgyben, valamint a kámi, avagy Jeli arborétumban sétálva nem tudtam betelni a hatalmas, vagy éppen apró virágfejek óriási, tömött, színpompás bokrétáival.

Az említett helyeket tavasz közepén érdemes felkeresni, részletesebben a Kiránduló Blogon, az alábbi bejegyzésekben mutattam be őket: "A Jeli Arborétum - Rhododendron virágzás idején (rengeteg fotóval)", "Azáleás völgy, Zalaegerszeg", "Kámi arborétum - rhododendron virágzás végén"!

Ezeket a lenyűgöző cserjéket szívem szerint azonnal haza is vittem volna a kertünkbe, de tartásuknak sajnos van egy igen erős kritériuma: (a számukra kedvező klíma mellett) kifejezetten a savas talajt kedvelik, ami pedig nálunk köztudottan erősen meszes. Emiatt aztán mindig tolódott a beszerzésük, de azért szerencsére vannak alternatívák így is a megfelelő tartásukra. Tavaly tavasszal pedig 5 cserép saját rhododendronnal lettem gazdagabb, melyeket azóta is igyekszek ápolni, óvni. :)

Szeretett virágaimat az alábbi kisfilmben kicsit közelebbről is bemutatom (lényegi rész: 2:25-től):

img_3302_resize.JPGÉppen nyíló rhododendronjaim

Aki pedig kedvet kapna otthoni, kerti tartásukhoz, elsősorban az alábbiakkal érdemes mindenképpen tisztában lenniük (a teljesség igénye nélkül, de az interneten természetesen további, hasznos információk is fellelhetőek róluk):

- A növény (pl. az áfonyához hasonlóan) savas talajt kedvel, ezért úgynevezett savanyú (vagy rhododendron) földbe szükséges ültetni, illetve szükség szerint azzal pótolni.

- A meszes, kemény vizet nem szereti, ezért lehetőség szerint csak lágy vízzel locsoljuk, melyre alternatívák lehetnek:

- Eső, ill. gyűjtött esővíz;
- Ioncserélt/desztillált víz (bármilyen okból keletkező, tiszta vízpárlat);
- Forralt víz;
- Szükség szerint enyhén savanyított, pl. pici ecettel kevert víz (ennek a behatárolatlan arányok miatt azért érzem némi veszélyét...).

- Meszes talaj esetén csak cserépben tartsuk!

- Fentiek miatt kertbe, szabadföldbe csak akkor ültethető, ha a helyi talaj savas kémhatású (ez általában tájegységenként jellemző, Nyugat-Magyarországon, Zala és Vas megyében, erdős-nyirkos környezetében pl. kitűnően érzi magát adott helyén, de nálunk már nem sok esélye lenne).

- Amennyiben a növény mérete, elhelyezése mégis kiültetést igényelne állandó helyre, de ezt normális esetben a talaj kémhatása nem tenné lehetővé, úgy az alábbi módon mégis megoldható:

- A virágot ültessük nagy, de mindenképpen perforált cserépbe, fa ládába, konténerbe! (A felesleges víz áteresztésének lehetősége fontos!)
- Ássunk a kertben a virágcserépnek (ládának) megfelelő méretű gödröt, és cseréppel együtt(!!) ebbe helyezzük el! Igény szerint a cserép pereme akár magasabban is lehet, mint a talajszint, de mélyebben ne legyen!
- Töltsük fel a cserepet (ládát) savanyú földdel! Amennyiben szárazság, meleg miatt locsolást is igényel, úgy szintén ügyeljünk a lágy vízre!
/Cserép nélkül történő kihelyezése ilyenkor csak rövid ideig jelenthet megfelelő közeget, a környező talaj mésztartalma idővel biztosan bemosódna az egyébként savanyú földdel feltöltött gödörbe./

img_3285_resize.JPG

img_3365_resize.JPG

img_3284_resize.JPG

Bimbósan:

img_2093_resize.JPG

img_2184_resize.JPG

img_2185_resize.JPG

img_2186_resize.JPG

Tavalyi fotók (ekkor kaptam őket), már virágzásuk vége felé:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.05.25. 19:59 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó virág virágok ültetés tanácsok azálea rhododendron balkonvirág havasszépe savas talaj

img_1122_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget a lila krókuszon

A virágok nyílásával a méhecskék is megkezdték szorgos munkájukat. A nektár szívogatása mellett - az alábbi felvételen jól látható módon - a háziméhek (Apis mellifera) virágport is gyűjtenek.

Mostanában egyre több szó esik a méhek emberi fajra is kiható hasznos mivoltáról, illetve a létüket veszélyeztető tényezőkről. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, a mézkészítés és virágok beporzása mellett a gyógyászat és kozmetikai ipar is felhasználja a méhpempőt, méhviaszt, mézet (stb.). Bár Magyarországon szerencsére világviszonylatban igen kedvező a helyzet, azért ne feledkezzünk meg ezekről a kis szorgos lényekről, és lehetőségeink szerint óvjuk, védjük őket - elsősorban a biztonságos (neonikotinoid hatóanyagoktól mentes) permetező szerek megfelelő módú és idejű, körültekintő használatával, másfelől a méhlegelőket, gyümölcsfákat, szép színes virágokat, esetleg méhitatót is örömmel veszik. És főképp, (emberi tudatlanságból) ne irtsuk őket!

img_1121_resize.JPGKrókuszon gyűjtögető háziméh (Apis mellifera)

img_1119_resize.JPGNapszemcsis fickó gyűjtöget

img_1118_resize.JPGMéhek a krókuszok virágkelyheiben

img_1126_resize.JPG

img_1115_resize.JPG

img_1114_resize.JPGKerek ágyás - ilyenkor méhek büféje

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.03.14. 15:11 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó állat méh nektár lila krókusz virágpor gyűjtögetés crocus háziméh mézelő méh Apis mellifera kerek ágyás

Hosszú "adásszünet" után az előtavaszi(?) napsugarak kíséretében jelentkezem, a nálunk elsőként kibújt virágokkal. Jó lesz lassan túl lenni a borongós, sötét, hideg napokon, bár távol a Fagyosszentektől ez még messze nem a tél lecsengése...

A fenti képeken a tavalyi virágmentésből felcseperedett krókuszok: elsőnek mindig a sárgák dugják ki fejüket. :) Láthatóan ennél több is megmaradt, ezeknek még csak zöld levelei láthatóak, így remélhetőleg hamarosan színkavalkád várható belőlük.

Nálunk  valahogy sosincs hóvirág-szőnyeg, de két vadon kibújt (vélhetően egykori lakók által ültetett) példány mindig kidugja szép nagy fejét, állandó helyükön. Ezen kívül a kerek ágyásban is csak egy-egy tövecske maradt meg (ezeket már én ültettem).

Az árvácskákat ősz végén sikerült beszerezni (elég satnyácska állapotban, ennek megfelelően leárazva). Ők is a kerek ágyásba kerültek, majd megerősödve, a hó alatt lapítva várták a fagyok elmúlását és az első napsütést. :)

Lassan a folytatás is várható: elsősorban hagymás virágok (tulipánok, nárciszok, stb.) formájában, ezek már szintén kifelé dugják zöld hegyüket.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.02.19. 15:05 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó hóvirág krókusz árvácska crocus tavaszias hagymás virág kerek ágyás

img_9155_resize.JPG

Tegnap délután leesett az első igazi hó. Hirtelen indult meg, de azóta is (azaz: immáron egy napja) folyamatosan hullik, így mostanra egész' tisztességes fehér lepel borítja házunk táját. A gyerekek nagy örömére, melyet tovább fokoz, hogy jelenleg hétvége van, így ki is élvezhetik annak minden előnyét.

Gyorsan átfutottam a várható merterológiát, és így bő egy héttel Szenteste előtt már folyamatosan fagyot jósolnak, - pillanatnyi számításaik szerint - közvetlenül karácsony előtt még pár napos újabb havazással is megspékelve. Lehet, hogy ismét fehér karácsonyunk lesz...? Nagyon rég nem volt már... A gyerekek jóformán nem is emlékezhetnek rá, így nem csoda, hogy nagyon reménykednek benne. :) /Persze mindez némi többletmunkával is jár házunk táján, de igyekszünk mindenre felkészültek lenni./

img_9169-oil_resize.JPG"Festményen" megörökítve ;)

img_9153_resize.JPGA gyümölcsös és veteményes behavazva

Az ezüstfenyőnek kifejezetten jól áll a hó:

img_9154_resize.JPG

img_9168_resize.JPG

Ebben az időben már minimális időt töltünk kinti tevékenységekkel, amit igen, az elsősorban a hótakarításhoz, tüzelőhordáshoz kapcsolódik (persze tennivaló bent is akad bőséggel, különösen így az ünnepek előtt).

img_9144_resize.JPGSokan ellenzik és elavultnak tartják a gerébtokos ablakot (nyilván ennek is megvan az oka). Amiért viszont mégis nagyon szeretem, hogy bármit a két ablak közé lehet tenni. :D (Ha egyszer majd sikerül lecserélnünk, ez a tulajdonsága biztosan hiányozni fog.) Ezúttal egy kis minimális ünnepi dekorvilágítás került bele, apró hópelyhek formájában...

img_9156_resize.JPGUtcánk...

img_9170_resize.JPGA kis ezüstfenyőm szépen felcseperedett

img_9171_resize.JPG

(További fotók a behavazott falunkról.)

A havazás tegnap délután kezdődött:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.12.15. 14:29 Szólj hozzá!

Címkék: fotó időjárás ünnepek videó tél havazás fehér karácsony Karácsony ezüstfenyő gerébtokos ablak

img_8877_resize.JPG

Idén úgy esett, hogy éppen szombatra esik december 1., ami egyben azt jelenti, hogy december elsejével kezdődik az advent, az első, lila gyertya meggyújtása.

Ez alkalomból kicsit kapkodva fejeztük be idei koszorúnkat - szám szerint kettőt is -, mert bár a koszorú alapjaiban már múlt szombaton elkészült, a teljes befejezésre csak most került sor, az itthon fellelhető alapanyagokból. Így ma kerültek rá a gyertyák, szalagok.

Egyik koszorú:

img_8858_resize.JPG

img_8859_resize.JPG

img_8860_resize.JPG

img_8875_resize.JPG

img_8878_resize.JPG

Másik koszorú:

img_8865_resize.JPG

img_8866_resize.JPG

img_8867_resize.JPG

img_8872_resize.JPG

Mindkét koszorút szalmaalapra kötöttük. Idén tuja állt rendelkezésünkre, így az adta a koszorúk zöld alapját. Az első koszorút "hagyományosan", áganként a száraknál rögzítettük erős cérnával, körkörösen. A második koszorún a tuja ágak lényegében teljesen rá vannak tekerve a koszorúalapra (nem csak a szárak töve), majd erre került egy lazább réteg: néhány különlegesebb, ezüstös színű fenyőág (sajnos nem tudom a nevét :( ), melyeknek már szintén csak a tövét fogattuk oda, ettől kapott szintén "borzas" hatást.

Pillanatképek a koszorúkötés folyamatából (Kőröshegy):

img_8768_resize.JPGA koszorút szalmaalapra kötöttük

img_8769_resize.JPGKörkörös elrendezés...

img_8772_resize.JPGDekoráció megkezdése

img_8773_resize.JPGMásodik koszorú

img_8779_resize.JPGElkészült koszorúalapok, még gyertyák nélkül

img_8780_resize.JPG

img_8781_resize.JPG

Az első koszorúra hagyományos gyertyák kerültek, míg a másodikra már csak apró teamécseseket tudtam tenni (ez volt itthon). Túl sok dekorelemem, szalagom sajnos nem volt, így a meglévőkből gazdálkodtam ki valami kis lilát és rózsaszínt az egyes hetek jelölésére. A gyertyákba drótokat olvasztottunk alulról, ezzel fogattuk a koszorúra, a mécseseket csak ráragasztottuk.

A gyertyák gyújtásának sorrendje, szombatonként: lila - lila - rózsaszín - lila.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.12.01. 18:50 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó gyertya szalag mécses adventi koszorú plébánia DIY Advent Kőröshegy kr:DIY - Csináld magad! kr:Ünnepek Alkalmak - Advent-Karácsony

img_8822_resize.JPG

Úgy alakult, hogy az idei évben elsősorban brikettel fogunk fűteni. Döntésünket többoldalú mérlegelés alapján hoztuk meg, nagyon nem is mennék bele, legfőbb szempontok voltak, hogy száraz, páramentes tárolóhelyünk (házon kívül) lényegében nincs, elsősorban kisebb tételekben tudjuk beszerezni a tüzelőt, és nem nagyon lenne, aki hasogassa, illetve folyamatosan rámolja, hordja a fát. Korábbi évekről már voltak - megosztó - tapasztalataink a fabrikettről, így nem most próbálkozunk vele először.
A korábbi bő 10 évben elsősorban fahulladékkal (fenyővel) tudtunk fűteni, saját maradékból, ezt az idén már csak kis mennyiségben tudjuk használni, így ez most begyújtósként funkcionál. Idén az elmúlt évek fakivágásai, illetve vihar okozta károk rendezései, fametszései, nagyobb lehulló ágai után kertünkben maradt rönköket, fadarabokat tüzeltünk eddig, ami nagyjából mostanra fogyott el. Ezt váltják jelenleg a különféle fabrikettek, melyek hasonlóképpen a vízteres kandallóba kerülnek (mint egyetlen fűtési opciónk) eltüzelésre.

A fabrikettekről általánosságban - melyik jó, megéri?
A brikettekről eléggé megoszlóak a vélemények, ami nem is csoda, ahogy hasonlóképpen a tapasztalataink is. Általában nagyon sok múlik azon, hogy milyen kivitelű az a brikett, illetve mégtöbb pedig azon: milyen fa képezi az alapanyagát. Tapasztalatunk szerint nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a keményfa, puhafa, vagy vegyes brikettek a jobbak vagy rosszabbak, mert ez nagyban függ attól is, hogy éppen milyen tüzelőre van szükség. Mindezek miatt általában vegyesen használjuk, sokszor egyszerre is többféle kerül a tűzre, aktuális szükségleteinktől, igényeinktől (hőmérsékleti tényezőktől) függően keverve az ideális összetételt.
Szintén vitatható téma a brikett drágasága, illetve hogy megéri-e a használata. Alapvetően rögtön mindenki rávágná, hogy nem, mert jóval többe kerül, mint a tűzifa. Itt viszont úgy gondolom, rendkívül nehéz reális összehasonlítási alapot találni a két tüzelőanyag összevetésére. Köbméterre nyilván nem számolható (hiszen a brikett helyszükséglete jóval kedvezőbb, még úgy is, hogy egy erdei köbméter ugyebár nem egy, hanem 1,75 m3), tömegre úgyszintén nem, mivel nincs az a "száraz tűzifa", ami egy brikettálásra alkalmas, műszárított faanyag fajsúlyához egyáltalán közelítene, tehát mindenhogyan hamis lenne az ilyen módon történő kalkuláció.

Alapvetően úgy gondolom, hogy a különböző fűtési módszerek, tüzelőanyag-használatok mindenképpen háztartástól függnek, és az érintettek szükségletei, lehetőségei, igényei, nem utolsósorban a tüzelő berendezés (és a ház) tulajdonságai határozzák meg, hogy kinek mi "éri meg", melyik kedvezőbb, melyik előnyösebb. Ebből kifolyólag semmiképpen sem szeretnék senkit meggyőzni a briketthasználat előnyeiről vagy hátrányairól, és távol álljon tőlem, hogy bárkit le- vagy rábeszéljek használatára! /És ezzel remélem, sikerül is megakadályoznom bármilyen lehetséges vita kibontakozását./ Mindössze saját(!) tapasztalatainkat tudom összefoglalni.

Néhány főbb tulajdonság, tudnivaló a fabrikettekről - elsősorban tűzifa vonatkozásában:
- A fabrikettek kötőanyagot nem tartalmazó, sajtolással összepréselt tömörfa forgácsból és/vagy fűrészporból készülnek. Alakjuk jellemzően téglatest vagy henger, esetleg más forma. Különböző méretben, kivitelben, és többféle fafajtából kaphatók.
- Elsősorban tűzifa váltható ki vele (pl. kandallóban, kályhában).
- A tűzifánál nagyobb fűtőértékkel bírnak.
- A brikettek nagy előnye a könnyű tárolhatóság, ami tömör (préselt) szerkezetükből, illetve jellemzően szabályos alakzatukból adódik.
- Nedvességtartalmuk minimális (szárított faanyagból), ami a könnyebb égés mellett szintén a kisebb tárolási helyszükségletet teszi lehetővé.
- Általában kevés (vegyes tűzifánál kevesebb) hamut termelnek.
- Felhasználása tisztább a tömörfánál: rámoláskor, tárolásnál nem csinál jelentős szemetet (szemben pl. egy korhadt fatuskóval).
- A kisebb méretű, lazább anyagú (kevésbé összepréselt), puhafa brikettek jellemzően nagyobb lánggal (gyors hőleadással), rövidebb ideig égnek. /Előnyösebb kihűlt lakás gyors befűtésére, nappali tüzelőanyagként./ A nagyobb méretű, tömörebben sajtolt, illetve keményfa (bükk, tölgy) brikettek általában lassabban és tovább égnek (akár láng nélkül, csak parázslanak), jobban tartják a hőt. /Ritkább begyújtásra, pl. éjszakai tüzelőanyagnak ideálisabb./ Vannak vegyes fából brikettált tömbök (vagy "pogácsák") is, illetve használhatunk egyszerre több félét is, kiegészítve azok előnyös tulajdonságait.
- Többnyire zsugorfóliás, esetleg kartondobozos vagy zsákos kiszerelésben árulják. (Az idén használt brikettjeink szinte mindegyike 10 kg-os kiszerelésű csomag.)
- Árban "fajlagosan" drágább mint a tűzifa, de sok esetben ezt bizonyos előnyös tulajdonságai kompenzálják.
- Alapvetően hulladékhasznosításból keletkeznek. (Ennek ellenére magas árát elsősorban a gyártása körül szükséges fa kezelése-mozgatása /válogatás, külön tárolás, stb.../, de leginkább a brikettáló gépek igen magas ára eredményezi.)

Konkrétabb példák kedvéért az idén, illetve jelen pillanatban is használt brikettjeinket tudom bemutatni:

Keményfa brikettégla, "Woodo2"

img_8821_resize.JPG

Nagy tömörségű, keményfából készült fabrikett. Tégla formájú (kerekített) tömbök, egy 10 kg-os kiszerelés 6 db-t tartalmaz. Tartósan biztosítja a hőt, önmagában nem (vagy csak minimális lánggal) ég - begyújtásához mást is használunk. Sokáig tartja a meleget /nekünk nagyon bevált/. Magas fűtőértéke (ld. lejjebb, befotózott termékcímkén) miatt a gyártó kb. fele mennyiséget javasol a tűztérbe helyezni, mint tűzifából. A gyártó leírása szerint:

"Keményfából készülő, gazdaságos, hatékony tüzelőanyag. Használatával megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében, amely használata közben egyszerre érvényesíthetőek a megtakarítási, kényelmi szempontok, valamint a környezetvédelem érdekei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás."

img_8807_resize.JPG

img_8809_resize.JPG

img_8810_resize.JPG

Hengeres fabrikett

img_8820_resize.JPG

Vegyes fából, henger alakúra préselt brikett. Az előbbinél nagyobb intenzitású lánggal ég, könnyebben begyújtható. Igény szerint kisebb, rövidebb darabokra tördelhető a jobb beosztáshoz, előbbinél valamelyest kisebb tömörségű. Egy 10 kg-os csomag 5 db-t tartalmaz.

"RUF" brikett, bükk

img_8811_resize.JPG

Bükkfából préselt, kisebb tégla formájú brikett. Egy 10 kg-os kiszerelésű csomag 12 db-t tartalmaz. Égése nem intenzív, folyamatosan levegőt igényel (a légnyílás elzárásával lényegében megszűnt az égése, így egy kis rést mindig hagyunk neki). Túl nagy hőleadásra nem képes, ami előnyt és hátrányt is jelenthet: előnye, hogy több darab (általában fél, de akár egy teljes csomag) berámolható a kandalló beforralása nélkül, ilyen formában órákis adja le apránként a hőt. Hátránya, hogy nagyon gyorsan fogy (nálunk konkrétan 150 kg brikett - nem túl hideg időben, minimális hozzáadott más tüzelő mellett - bő egy hét leforgása alatt fogyott el), így ártól függően, nem túl gazdaságos.

img_8812_resize.JPG

img_8813_resize.JPG

img_8662-crop_resize.JPG

Fenyő brikett "pogácsák"

img_8824_resize.JPG

Közvetlenül asztalosműhelyből származó, tisztán fenyőfából (puhafa) brikettált, kisebb (pogácsa formátumú), henger alakú brikett. Zsákos kiszerelésben szereztük be. Ebben a formában nagyobb a helyfoglalása, mint az előbbieknek. Égési tulajdonságaiban a száraz fenyőfával megegyező: nagyon gyorsan, nagy lánggal, intenzív hőleadással, és így rövid ideig ég. Gyorsan begyullad (és leég), emiatt a levegőt rögtön a begyújtás után fojtani kell. Elsősorban nappali tüzelésre alkalmas, gyakori begyújtással, illetve kihűlt lakás gyors felmelegítésére. Könnyen morzsolódik (szemetel), az előbbieknél kisebb tömörségű.

img_8823_resize.JPG

img_8826_resize.JPG

img_8827_resize.JPG

img_8368_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.28. 15:35 3 komment

Címkék: fotó videó tél fenyő bükk tűzifa tölgy tüzelő összehasonlítás fűtés kandalló tüzelés brikett fabrikett RUF brikett vegyes fa fenyő brikett tölgy brikett bükk brikett

Szép meg jó ez a természetközeli lét, de ha az ember lánya egyszer igazán ráérez, akkor méginkább arra fog vágyni, hogy a puszta, érintetlen természet vegye őt körül...

Milyen hely is ez?
Amikor ideköltöztünk, a nagy fővárosból, ez a vidék maga volt a paradicsom. Jójó, persze most is az, de akkor az ismeretlennel társuló, izgalmakkal teli "szorongás" (elsősorban pozitív értelemben), a rokonok fejcsóválása és a (relatív nagyobbacska) távolság az ország központjától mégiscsak amolyan világvégivé tette a helyet. Ráadásul ez egy zsáktelepülés, egy aprócska, völgyben megbúvó falu, ahonnan télvíz idején még a kijutás is kétséges, fákkal, erdőkkel, "hegyekkel" (nevezzük Somogyi-dombságnak) övezett kis darabja a természetnek.
Igenám, csakhogy mi nagyjából mégiscsak a falu közepén helyezkedünk el. Na nem frekventált helyen: a "főúttól" félreeső kis mellékágban, ahol soha nem kell félni egy hirtelen bevágódó autótól ha kigurul a kapun a labda, és még csak szomszédokkal sem vagyunk túlzsúfolva, olyan nagyigazán nincsenek is, akiket minden nap láthatnánk kertészkedés közben: a bő 3 ezer négyzetméterünkön kényelmesen ellehetünk bármiféle zavaró külső tényező nélkül... Csakhogy: nincs erdőkapcsolatunk!

Hogy ez miért is érdekes? Az indító mondatra visszatérve, szép lassan csak eljutottam az irigykedő felismerésig, hogy milyen jó is lehet az, ha valahol a puszta közepén, tanyán, erdő lágy ölén, vagy külterületen lakva az ember kertjébe szabadon bejárkálnak a vadállatok. És annyira szívesen láttam volna szerény kertünkben egy őzet...

Város - falu - tanya? Hol van a helyünk...?
Kicsit továbbkalandozva azért érdekes, hogy vidékre kerülve az ember mennyi mindenen megy keresztül, és milyen lelki fejlődéseken esik át. Ideköltözésünket azért nem kevés kérdés, mondhatni bizonytalanság övezte - melyekről a kezdeteknél dióhéjban írtam is. Ezek idővel, az első komolyabb nehézségeknél átcsapnak amolyan "na ugye, tudtam én" jellegű ön(ellen)igazolásba, és bizony jól rá is lehet húzni, hogy rossz az egész, ez nem nekünk való, vissza az egészet! Mindezt megerősítendő, akkoriban olvastunk is néhány blogger "kollégáról", akik hasonló cipőben vidékre menekülésükről a városba menekültek vissza.
Aztán valahogy túlteszi magát ezeken a megpróbáltatásokon az ember (de sokkal inkább A Család), és elrendeződnek a mindennapok, ismét élvezni tudod az életet, majd a következő nehézségnél már rájössz, hogy nem feltétlenül a hellyel van a gond. Avagy ha közvetlenül mégis, akkor ezzel kell szeretni és tudni benne élni, mert bizony a másik hely (nevezzük városnak) tartogatta mogorva valóság semmivel sem vonzóbb számunkra.
Ideköltözésünkkor még valahogy a tanya lehetősége is felmerült. Elsősorban férjem szeretett volna nagy, önálló területet, távol a világ (és akár szomszédok) zajától, mindenétől. De hivatkozva ismét a fenti dilemmákra, a teljes elszeparáltságtól való aggodalmamra, ezt inkább leszavaztam. De mostanra jutottam vissza a gondolatig, hogy ha ismét költöznénk, már akár ez az opció is belekerülhetne a pakliba. Úgy érzem, bátrabb lettem. Már nem számítok másra, nem várom, hogy megoldja helyettünk a "civilizáció" a dolgainkat. Az van, amit magunknak megteremtünk. Meg hát ugye az őz... Azt  nagyon szívesen látnám a házunk előtt...!

És akkor ott állt ő, az őz, a reflektorfényben felénk villantva élénk színű kis bundás hátsóját, én pedig úgy örültem neki, mint gyermek a karácsonyfa alatt!

Férjem éppen akkor, este későn érkezett haza, és az autóval begurulva pont rálátott a megvilágításban, ahogy hátul a gyümölcsfák között egy őzike andalog. Hogy hogyan, milyen úton keveredhetett hozzánk pontosan, azt nem tudom, talán a még fent maradt gyümölcsök illata vonzotta ide, vagy csak eltévedt, ki tudja. Ahogy beszólt az Ember, rohantam ki megnézni, az efféle csodát mindig örömmel és gyermeki lelkesedéssel kezeljük (noha azért felénk nem ritkaság, ha állatot látni). Lefotózni az esti sötétben, illetve nagyobb távolságban (a hátsókertben, úgy tőlünk legalább 40-50 méterre lehetett) sajnos nem volt lehetőségem, de az élményt örömmel őrzöm! :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.23. 15:35 2 komment

Címkék: természet falu őz