img_5842_resize.JPG

Kora reggel még kómásan kóvályogtam ki a teraszra némi tüzelő meg egy kis friss zöld után kutatva. Már meg sem lepődök, ha ilyenkor egy macska, netán egy kutya néz velem farkasszemet, bővelkedünk bennük, noha saját házmelléki állatunk jelenleg nincsen... Csakhogy ez a "macska" most egy kicsit nagyobb volt... Majd' eldobtam a tüzelős vödröt, mikor összeálltak szemem előtt a pixelek: ez valami igen nagy! Kellett pár másodperc, mire felfogtam, hogy ezúttal egy birka mered rám. Valójában nem tudom, melyikünk ijedt meg jobban, minden esetre mindketten hátrahőköltünk hirtelen.

img_5835_resize.JPG

A felesleges sokk után már igyekeztem őket közelebbről is szemügyre venni, merthogy kiderült, hárman is átjöttek vendégségbe, majd - praktikus okokból - minél előbb visszaterelni őket eredeti lakhelyükre (a szomszédba). Némi reggeli fitnesznek is beillő kergetőzés után ez végül sikerült is, a kis rafkósak hamar megtalálták a kerítés ama bizonyos gyengepontját. :D

img_5836_resize.JPGA kertünkben legelésző birkák

img_5839_resize.JPGSzétnéztek alaposan az udvarban

img_5840_resize.JPG

img_5841_resize.JPGKergetőzés a birkákkal

img_5843_resize.JPGBenn a bárány, kinn a farkas...?

img_5846_resize-x.JPGBújócska: három birka becserkészése a tét :D

img_5848_resize.JPGA birkák visszataláltak saját területükre :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.10.23. 11:04 3 komment

Címkék: fotó videó állat ősz birka

img_7074_resize.JPGŐszi gyümölcskosár a kertből: alma, ringló, körte és nashi körte

A kertben most már az őszi gyümölcsöké a fűszerep. Ezek fajtától függően érnek be, így ahogy a természet adja az ütemet, szép sorban begyűjtjük őket. Többnyire frissen fogyasztjuk most őket, (pár) naponta összeszedve az érett gyümölcsöket.

img_6795_resize.JPGSzilva

Az utolsó adag szilvák is leszedésre kerültek. (Korábban ugyanebből a finom fajtából készült a szilvalekvár.) Már csak néhány szem érik a különböző fajta szilvafákon.

img_6797_resize.JPG

img_6835_resize.JPGVegyes gyümölcskosár: körte, alma, ringlószilva, és az utolsó szem őszibarack!

img_6836_resize.JPG

Úgy tűnik, idén sem készítünk marcipánt... Valaki kirabolta a mandulákat.

img_6839_resize.JPGKirágott mandulahéjak

img_6840_resize.JPG

img_6842_resize.JPGKertünk egyik kedvelt őszi gyümölcse a nashi körte. Ez a japánból származó körteféle sokkal üdítőbb, roppanósabb, lédúsabb, mint a hagyományos körték. (Lédús gyümölcshúsát a nem túl savas görögdinnyéhez tudnám hasonlítani, de annál mindenképpen keményebb, roppanósabb, illetve általában édesebb.) Már jópár éve hazánkban is kapható néha a gyümölcspultokon (darabra), de a bolti, ízetlen, savanykás, még éretlen egyedeknél sokkalta zamatosabb, édesebb a kertben beérett gyümölcs! (Tehát ha az esetleg nem ízlett, akkor a saját kerti még jó eséllyel fog.)

img_6845_resize.JPGAlmafa

img_6848_resize.JPGNyári alma

img_6850_resize.JPGÉrett nashi körték a fán és a földön

img_6851_resize.JPGNashi körte

img_6852_resize.JPGAlma

img_6854_resize.JPGNashi körték és egy kakukktojás körte :)

img_6855_resize.JPGGyümölcsök

img_6978_resize.JPGA kései érésű paradicsomok idő közben embernagyságúvá fejlődtek, de még kérdés, be tud-e érni a termése... (Ami már megérett, az viszont nagyon finom, óriás szemű volt!)

img_7067_resize.JPGNashi körték

img_7068_resize.JPGNashi: egy szép nagy példány

img_7071_resize.JPGSzeptemberi gyümölcsök vegyesen (alma, ringló, nashi)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.09.18. 11:27 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte szilva fotó gyümölcs ősz paradicsom mandula szeptember őszibarack almafa mandulafa nashi körte ringlószilva

img_6202_resize.JPG

Idő közben szépen beérettek, vagy már le is érettek a tavasz végén ültetett zöldség-palánták. A pritamin paprika (fent) még zöld, de remélhetőleg hamarosan azt is fogyaszthatjuk.

img_6203_resize.JPG

Az almapaprikák most kezdtek beérni, több már hasznosításra is került. El ugyan nem tettem (még) őket, de megettük frissen, illetve pár szem lecsóba is került. ;)

img_6199_resize.JPGAlmapaprikák

img_6205_resize.JPG

A korai érésű paradicsomok is leérettek. Elsősorban ezt is frissen csipegettük, el egy adag pedig szintén lecsóba került. (Mellettük a jól megnőtt zellerek.)

img_6207_resize.JPGKorai paradicsom (ez az adag  ment a lecsóba)

Nyár végéhez közeledve, a gyümölcsös kertben is lassan az őszi gyümölcsök veszik át a főszerepet...

img_6440_resize.JPGŐszibarack, alma, szilva... és még egy uborka - talán már az utolsó?

img_6420_resize.JPGRinglószilva

img_6422_resize.JPGAz első, érett ringlók már a földre pottyantak

img_6426_resize.JPGSzilvafa bőséges terméssel

img_6431_resize.JPGSzilva

img_6432_resize.JPGSzilvafa

img_6434_resize.JPG

img_6437_resize.JPGHamarosan a körtéből is falatozhatunk...

img_6439_resize.JPGKörtefa és termése

És persze jópár almafa, melyek nyár közepe óta - fajtától függően - folyamatosan érnek...

Úgyhogy rövidesen ismét a befőzések következnek!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.24. 17:30 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte szilva fotó gyümölcs nyár zöldség paradicsom paprika uborka gyümölcsös körtefa gyümölcsfa pritamin paradicsompaprika gyümölcsfák almapaprika ringlószilva

img_5914_resize.JPG

Mivel elegendő kovászos uborkát sikerült már készítenem, így arra gondoltam, a magában, illetve ételekhez történő fogyasztása mellett további hasznosítást is kipróbálok vele...

Így ez a hidegen készíthető és fogyasztható, meleg nyári napokon frissítő, üdítő hatású krémleves készült belőle.

Hiába csak két uborkatövünk maradt meg, azok bőségesen ontják magukból a termést annyira, hogy a család számára mindig legyen egy kis friss harapnivaló uborka, valamint sorra készüljenek a kovászosuborka adagok is. Ehhez a már jól bevált koviubi-receptemet használom (lásd itt) továbbra is.

img_5778_resize.JPGAktuális kovászosuborka-adag készülőben...

img_5863_resize.JPGLeszűrt, hűtőbe készített uborkák

img_5864_resize.JPGKovászos uborka

Hideg kovászosuborka-krémleves

(A recept egyéni ízlés szerint tovább variálható, kiegészíthető, a mennyiségek korrigálhatók, én igyekeztem egy minél egyszerűbb, alapízekre koncentráló verziót megalkotni.)

Hozzávalók:
4 szem közepes méretű kovászos uborka - felkockázva
~2,5 dl kovászosuborka-lé
~1,5 dl hideg víz
1 kis gerezd fokhagyma - lereszelve vagy áttörve
~2,5 dl natúr joghurt
só (igény szerint)

(További opcionális hozzávalók lehetnek, én nem tettem bele: fehérbors, friss kapor, tálalásnál zöldfűszerek. Más receptúrával víz helyett lehűtött zöldségleves-alaplé is tehető bele.)

Tálaláshoz:
pirított szalonna
olívaolaj (meglocsolni)
kruton kocka (pirított zsemlekocka), esetleg fokhagymás pirítós

img_5893_resize.JPG

Az uborkákat felkockázzuk, keverőtálba tesszük, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Ha az uborka kellemesen vagy enyhén sós volt (esetleg sótlan), kis sóval kiegészítjük (inkább óvatosan, a só beállításához akár a végén is elegendő lesz kóstolni.)

img_5894_resize.JPG

Natúr joghurtot kimérjük, szintén hozzátesszük.

img_5901_resize.JPG

A kimért uborkalevet és hideg vizet szintén rátesszük.

img_5905_resize.JPG

Az összetevőket keverőtálban botmixerrel alaposan elturmixoljuk.

img_5910_resize.JPG

A kész levest kóstoljuk (szükség szerint sózzuk, vagy más hozzávalóval kiegészítjük). Lefedve több órára (akár egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, hogy teljesen lehűljön és az ízek is összeérjenek.

img_5918_resize.JPG

Tálaláskor pirított szalonnát teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. Igény szerint pirított zsemlekockával (fokhagymás pirítóssal) kínáljuk, de akár friss zöldfűszerekkel, jégkockával is tálalhatjuk.

img_5932_resize.JPG

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

img_5933_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.08. 20:27 2 komment

Címkék: fotó videó gasztro recept uborka kovászos uborka

img_5666_resize.JPG

A sárgabarackokat annak rendje és módja szerint az őszibarack érése váltja kertünkben. Így a maratoni szüretelések és befőzések kicsit lazulnak - de ki mondta, hogy őszibarackból nem lehet lekvárt főzni?

Nem véletlenül kacsintgattam annyira a pektinnel történő lekvárfőzés felé, hiszen már akkor is tervezgettem, hogy az idén (ivólé és esetleges más hasznosítása mellett) őszibarackból lekvárt (is) szeretnék készíteni.

img_5572_resize.JPGŐszibarack fa

img_5573_resize.JPG

img_5575_resize.JPGBeérett őszibarackok

img_5577_resize.JPG

img_5578_resize.JPGŐszibarackok a fán

A helyzet már-már szokásosnak mondható: egy nagyobb szélvihar sok gyümölcsöt levert a földre. Az (érett) őszibarack igen érzékeny, így ezek szinte fél napon belül teljesen tönkrementek volna, ha nem gyűjtöm be őket. A részben hibás gyümölcsöket igyekeztünk frissen megenni, de a mennyiség miatt még így is maradt egy pár kiló barack, amiből lekvárt főzhettem.

img_5580_resize.JPGLepotyogott őszibarackok: begyűjtve

Őszibarack lekvár

Az őszibarack befőzés szempontjából egy kicsit macerásabb, mint a "hagyományos lekvár gyümölcsök" (mint pl. a kajszi vagy a szilva). Alapvetően lédús, alacsonyabb pektin tartalma miatt nem nagyon lehet(ne) belőle megfelelő sűrűségű lekvárt (vagy dzsemet) főzni, ezért ezt (a pektines sárgabarack lekvárhoz hasonlóan) pektin hozzáadásával fogjuk megoldani. Barack fajtájától, érettségétől függően, elképzelhető, hogy nem elegendően savas, ezért (a kellemes, üdítő sav-cukor egyensúly megteremtéséhez) egy pici citromsavval tudjuk ezt kiegyenlíteni. Továbbá hő hatására sajnos nagyon gyorsan lebomlanak az őszibarackra jellemző aromái, ezért lényeges, hogy nem főzhetjük sokáig (ebben megintcsak partnerünk lesz a pektin), így a megfelelő állag gyors eléréséhez (a szokásos szétfőzés helyett) turmixolni fogjuk. Illetve az ízek kiemelésében megintcsak jót fog neki tenni egy csipetnyi citromsav.

A begyűjtött őszibarackot megmossuk.

img_5608_resize.JPG

Héját és magját eltávolítjuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, esetleg daraboljuk.

img_5609_resize.JPG

Az őszibarack héjét könnyen lehúzhatjuk, ha egy pár másodpercre forró vízbe áztatjuk, majd hideg vízzel öblítjük. A héj egyben, a gyümölcshús sérülése nélkül, könnyen lehúzható róla.

img_5610_resize.JPGŐszibarack a héj lehúzása után

A tiszta, előkészített gyümölcshúst lemérjük. Kóstolni mindenképpen szükséges, mert a barack fajtájától, érettségétől függően változhat, hogy mennyire édes (és az egyéni ízlés is igen eltérő lehet), így én csak irányadónak írom az általunk kimért mennyiségeket. (A tiszta gyümölcshús+saját leve esetünkben közel 2 kg lett.)

- 20 % cukor (20 dkg cukor 1 kg gyümölcshúshoz);
- 15 g pektin/1 kg gyümölcshús (kb. 2x annyit igényel, mint a sárgabarack);
- 1 csapott mokkáskanál citromsav.

img_5612_resize.JPGKimért, tisztított gyümölcshús

A gyümölcsöt feltesszük főni, illetve rögtön mehet rá a csipetnyi (esetünkben cca fél mk.) citromsav.

img_5613_resize.JPG

Ahogy forrni kezd a gyümölcs, összeturmixoljuk, érdemes kóstolgatni, de már ilyenkor is lehet érezni, hogy melegítés hatására kezd tűnni az "őszibarack íz", ezért érdemes vele gyorsan dolgozni. (Ezért használunk botmixert a hagyományos szétfőzés helyett.) A kóstolás az édességéről is képet ad.

img_5616_resize.JPG

Az összeturmixolt barackpépbe tesszük a cukrot, illetve az abba belekevert pektint (a csomósodás elkerülése végett lényeges még szárazon összevegyíteni). A teljesen homogén, biztosan csomómentes állag miatt én mégegyet turmixoltam rajta botmixerrel. Itt is érdemes mégegyet kóstolni (szükség szerint további cukrot, esetlegesen citromsavat hozzáadni).

img_5617_resize.JPG

A gyümölcspépet visszaforraljuk, forráspont után még 5 percen keresztül - kevergetve - főzzük.

img_5619_resize.JPG

A kész lekvárt még forrón, tiszta (steril) üvegekbe merjük vagy töltjük.

5 percre fejre állítom az üvegeket, majd bedobom a sütőbe (nálam ez a szárazdunsztot váltja ki, a lekvár saját hője miatt nem szükséges pl. automatázni vagy forró vízben kidunsztolni).

img_5671_resize.JPG

Az így befőzött őszibarack lekvár világos színű (a gyümölcshús árnyalatától függően, én fehérhúsú őszibarackkal dolgoztam), kellemes, őszibarackos aromájú, ízében az őszi ivólére emlékeztető, állaga lágy, krémes, de megfelelően sűrű ahhoz, hogy (pl. kenyérre) lehessen kenni.

img_5662_resize.JPGBefőzött őszibarack és sárgabarack lekvárok

img_5663_resize.JPGŐszibarack - sárgabarack lekvárok

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.30. 14:14 Szólj hozzá!

Címkék: fotó gasztro recept barack július befőzés őszibarack baracklekvár botmixer barackfa pektin

img_5029_resize.JPG

Nálunk jelenleg még az utolsó szem sárgabarackok érnek, tehát a befőzés (kisebb szünetekkel) folyamatos.

Korábban részletesen bemutattam a jól bevált, hagyományos lekvárom készítését (itt érhető el), illetve nemrégiben egy annál sokkal gyorsabb és egyszerűbb, dzsemfix-szel történő befőzést is (itt érhető el), mely bár valóban sokkal gyorsabb volt, mégis voltak vele kapcsolatban aggályaim (többek között a tasakban található adalékanyagok miatt). Ettől függetlenül a pektinnel történő befőzésben látok lehetőségeket, több okból is. Így végülis egy tisztán, csak pektin (illetve természetesen cukor, esetleg pici citromsav) hozzáadásával készülő sárgabarack lekvárt is sikerült - családom ízlése számára - tökéletesre fejlesztenem. ;)

A pektin
Röviden annyit érdemes róla tudni, hogy a gyümölcsökben (nagyobb mennyiségben pl. alma, körte, birs...) természetesen megtalálható, a lekvár befőzésénél ez sűríti azt be. Ezért míg egy birssajtot, sárgabarack lekvárt könnyen sűrűre lehet főzni, addig egy alacsonyabb pektintartalmú őszibarack lekvár önmagában meglehetősen híg marad. Házi eltevésnél pl. almából szokás pektint eltenni, a kereskedelemben kapható pektin por állagú (halvány sárgás-fehéres), és jellemzően citrusból vonják ki (e-számjele egyébként az E440).

img_5427_resize.JPGPektinnel eltett, krémes állagú lekvár

Bár magam még mindig a legegyszerűbb, "nagymama-lekvár" híve vagyok, az alábbi módon, petkinnel készülő lekvár nagyon gyorsan a család egybehangzó kedvence lett, így azóta csak ezzel a módszerrel főzöm be a kajszibarackot.

Röviden az lenne a lényege, hogy a lekvár levét nem szükséges (órákon át kavargatva) elfőzni, hanem a mennyiség megőrzése mellett pektinnel be tudjuk sűríteni, így gyorsan, szinte veszteség nélkül, gazdaságosan tudunk lekvárt főzni, természetes anyagok felhasználásával. Ízlés kérdése, egy próbát mindenképpen megérhet.

A pektines lekvár legfőbb előnyeit az alábbiakban tudom összefoglalni:

- Sokkal gyorsabb, rövidebb főzésidő
- Fenti miatt energiatakarékos (több órás főzés egy pár perces forralásra váltható le)
- Gazdaságosabb mennyiség (a máskor elfőzésre kerülő jelentős lémennyiség itt szintén a lekvár részét képezi) - ugyanannyi gyümölcsből több üvegnyi végeredmény
- Világos, élénk narancssárga színű
- Turmixolva krémes, lágy, egynemű állagú

Alábbiakban a saját receptemet teszem közzé, de természetesen ízlés és fantázia szerint tetszőlegesen más arányokkal és módon is használható.

Krémes kajszilekvár pektinnel

A sárgabarackot alaposan megmosom, felezem, kimagozom, hibás részeket, héjon található sérüléseket kivágom (nem hámozom a gyümölcsöt).

A tiszta gyümölcsmennyiséget lemérem, majd felteszem főni. (Egy csipet citromsavat hozzádobok, hogy jobban megőrizze élénk világos színét.)

A tiszta gyümölcsmennyiség arányában az alábbiakat mérem ki:
- Kilónként 35 dkg cukor (tiszta gyümölcsmenny. 35%-a);
- Kilónként 8 gramm pektin-por.
A pektint összekeverem a kimért cukorral (így van rá némi esély, hogy nem csomósodik be a gyümölcsbe keverés után :D ).

img_5026_resize.JPG

Ahogy a gyümölcspép egy kis levet eresztett, azaz "tocsogós" lett, botmixerrel leturmixolom a főzőedényben. Ezt követően még forralom, egy picit rottyantom.

img_5028_resize.JPG

Ezután belekeverem a kimért cukor+pektin mennyiséget, majd mégegyszer alaposan átturmixolom. (Eredetileg a csomómentes eloszlatása miatt kellett elturmixolnom. Ha nincs elvegyítve a pektin a kristálycukorral, akkor biztosan csomós lesz, ahogy a gyümölcspépbe zuppantjuk...)

Visszaforralom, majd forrástól számítva 5 percig még főzöm. Ezután a szokásos módon, még forrón (tiszta, csírátlanított üvegekbe, hibátlan fedővel...), tölcsér segítségével kiadagolom. 5 percre fejreállítom, majd hagyom kihűlni.

img_5031_resize.JPGPektinnel készült lekvárok

img_5426_resize.JPG

img_5428_resize.JPG

A módszert a jövőben alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsök befőzésére is tervezem kipróbálni.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.25. 15:34 4 komment

Címkék: fotó gasztro recept sárgabarack barack lekvár befőzés kajszibarack citromsav baracklekvár pektin kajszi

img_4976_resize.JPG

Tegnap a gyümölcsfáink felé haladva ezt a kis szőrgombócot pillantottuk meg a fűben. Egy vakond!

img_4978_resize.JPGKözönséges vakond

Maga az állat láthatóan pihepuha, tömör fekete bundát visel, és az elképzeléssel szemben csöppet sem visszataszító, inkább plüssállatkára emlékeztető kis vakarcs.

img_4980_resize.JPG

A jelenség szépséghibája, hogy ez a vakond már nem élt, szegényke valahogy a felszínre keveredhetett a déli órákban. Így viszont óvatosan szemügyre vehettük a gyerekekkel.

A vakond egyébként védett(!) faj (természetvédelmi értéke egyedenként 25.000 Ft), ezért irtása tilos, kizárólag riasztása megengedett!

img_4982_resize.JPG

Persze köztudottan sok bosszúságot tud okozni a kerttulajdonosoknak, de ne feledkezzünk meg hasznosságáról sem: rengeteg kártevőt (cserebogár, lótetű, csigák...) is elfogyaszt!!

Egyszer sikerült lencsevégre kapnunk, ahogy kifelé túrja a földkupacot:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.17. 08:28 1 komment

Címkék: fotó hasznos állat védett vakond Közönséges vakond

img_4918_resize.JPG

Ahogy arról legutóbb már beszámoltam, nagyban tart nálunk a barackszezon, csak úgy ontják magukból gyümölcsfáink az érett sárgabarackot. Szedjük is, esszük is, de már igencsak benne vagyunk a közepében, ilyenkor pedig egyre több a lepotyogó és sérült gyümölcs, amiből leginkább lekvárt, vagy dzsemet lehet készíteni.

barackfa_resize.pngKajszibarack fáink egyike

img_4759_resize.JPGSárgabarackok betakarítása folyamatban...

img_4760_resize.JPG

A lekvárfőzéstől sokakat az tart vissza, hogy mindenkiben él még az a kép, amikor nagymama naphosszat a konyhában áll, és nagy előkészítő munkákat követően, hatalmas üstben, hosszasan főzögeti - a több 10 kiló gyümölcsből készülő - lekvárt. Erre ma már nem mindenkinek van ((többnyire senkinek sincs...)) lehetősége, de szerencsére napjainkban vannak olyan alternatívák, melyek egyszerűsítik és lerövidítik az eltevés módját és idejét. Sőt: egészen kis mennyiségű gyümölcsből is lehetséges lekvárt befőzni!

Erre szeretnék most mutatni egy, illetve két alternatívát. Az egyik egy - még számomra is újszerű - lehetőség: a befőzőcukorral (dzsemfix) történő lekvárkészítés, valamint egy teljesen hagyományos, nagymamáink-féle lekvár (melyet 2 éve már itt részletesebben leírtam), kizárólag cukorral, bármiféle tartósítószer vagy egyéb adalékanyag hozzáadása nélkül.

Az alábbi videóban részletesen bemutattam a készítés módját, de egyébként maga a teljes folyamat (különösen az első, befőzőcukros megoldásra) nem hosszabb, mint maga a videó. :)
/Videó-bemutató: szombat este fél 9-kor! A videó innentől lesz nyilvánosan is megtekinthető./

A videóban további érdekességekről, tapasztalatokról is mesélek a befőzés kapcsán...

Lekvár (vagy dzsem) készítése egyszerűen, befőzőcukorral (dzsemfix)

barackok_resize.pngA lekvárok elkészítéséhez a fákról lepotyogott gyümölcsöt használtuk fel

barackmosas_resize.pngA gyümölcsöket megmostuk, feleztük

magozott-barack_resize.pngA magok eltávolítása és az esetleges hibás részek kivágása után a tiszta gyümölcshúst kimértük. Esetünkben a befőző por (dzsemfix 3-az-1-ben) csomagolásán található útmutatót követve 1.250 g tiszta gyümölcsöt használtunk fel a befőzésre.

turmixolas_resize.pngA gyümölcsöt a kimért cukorral (350 g) és a tasak tartalmával feltettem egy kicsit főni (hogy picit összerottyanjon), majd ezután, a főzés legelején egy botmixerrel pépesítettem az egészet. /Dzsem készítése esetén a gyümölcsadag felét turmixolás helyett késsel érdemes aprítani./

turmixolt-barack_resize.pngA gyümölcsöket simára pépesítettem a mixerrel, és így folytattam a főzését

barackpep_resize.pngA lekváralapot időnként megkeverve megvártam, hogy felforrjon, ezután már csak 3 perc főzésidő következett.

A lefőzött lekvárpépet tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem peremig, és (mivel korábban erős illatú, fűszeres szószt tartalmazó üvegekbe került) a fedele alá enyhén benedvesített celofán lapkát helyeztem.

Az üvegeket fejre állítottam 5 percre.

A hagyományos lekvár készítése szintén látható (a videó második felében), de erről részletesebben korábban már beszámoltam:
Befőzünk! Barackszezon - mi így tesszük el lekvárnak, ahogy nagyanyáink is

img_4918_resize.JPGBefőzőcukorral (piros kupakkal) és hagyományosan (zöld kupakkal) eltett lekvárok

Ami a két lekvárkészítés között szembetűnő: a befőzőporral eltett gyümölcs (piros kupakosok) egy árnyalattal élénkebb, világosabb színű maradt mint a hagyományos (zöld kupakkal), elsősorban a rövidebb befőzési idő, valamint a tasak citromsav-tartalma miatt.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.13. 13:00 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó fénykép recept sárgabarack barack lekvár befőzés dzsem kajszibarack botmixer celofán kajszi Dzsemfix